Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Man ska inte låta det gå så långt att man blir mördad”

Foto: Riksdagen

Riksdagsledamoten och sverigedemokraten Anna Hagwall från Rättvik tycker att kvinnor gnäller för mycket när de utsätts för våld i nära relationer. Istället tycker hon att de borde göra mer för att lösa situationen själva.

Det var i ett radioprogram i P4 Dalarna som Anna Hagwall under tisdagen fick frågor om bland annat hur hon ser på jämställdhet och på mäns våld mot kvinnor. Hon menade då att kvinnor borde sluta gnälla och i stället själva se till så att de lämnar en destruktiv relation.

– Väldigt okunnigt. Den här sortens resonemang visar ofta på människor som har attityder som inte påverkats av all den kunskap som finns i dag, säger Gun Heimer, överläkare, professor och föreståndare för Nationellt centrum för kvinnofrid.

Hon är förvånad över Anna Hagwalls uttalanden och menar att det bara i år har presenterats flera stora rapporter om hur mäns våld mot kvinnor yttrar sig.

– Idag 2014 så känns det väldigt otäckt att en person i ett politiskt sammanhang uttalar sig så här okunnigt, säger Gun Heimer.

Hon menar att våld i nära relationer ofta är förenat med mycket skuld och skam och att den som är utsatt behöver hjälp och stöd från omgivningen.

– Det handlar om att den person som du vill lita på mest av allt slår dig. Detta är också något som man skäms för och inte vill att andra ska få känna till, säger Gun Heimer.

Våldet kan ofta bli mycket grovt.

– 17-18 kvinnor dör om året av våld i nära relationer. Det är farligare än att vara med i ett mc-gäng.

Men Anna Hagwall står fast vid sina uttalanden när DN når henne.

I radioprogrammet sa du bland annat att kvinnor borde sluta gnälla när de blir utsatta för våld. Står du fast vid det?

– Ja det gör jag. Man ska ta itu med det i ett tidigt stadium och tänka igenom vem man gifter sig med och flyttar ihop med. Ofta har den här sortens män tendenser att de inte är världens snällaste pojkar. De kanske behandlar kvinnor illa runtomkring sig, sina mödrar och systrar. Men blir man ändå kär i en sådan kille måste man beakta hur han beter sig. Har det gått så långt att man gifter sig med en sån eller flyttar ihop och skaffar barn då tycker jag att man ska gå ut ur relationen så fort som möjligt. Man har bara ett liv och vi måste själva ta itu med vårt eget liv. Men att det alltid är någon annan som ska vara ansvarig, det är inte bra

Men det går kanske inte att veta om ens partner kommer att slå en eller inte?

– Det finns tecken och man måste vara vaken. Man måste ha själbevarelsedrift som kvinna. Vi är svagare fysiskt och måste vara lite listigare.

Hur ska man då göra för att ta sig ur en sån här relation?

– I det svenska samhället så får kvinnan så mycket stöd av alla. Det finns alla möjliga organ som ställer sig på kvinnans sida och kvinnan behöver inte hamna på gatan om hon blir utslängd av sin man. Man kan bara gå till sociala myndigheter och säga hur det är. Man får faktiskt hjälp i Sverige så man ska inte låta det gå så långt att man blir mördad.

Experter på området säger att det är mycket svårare att ta sig ut ur den här sortens relationer och att skydda sig mot den här sortens våld. Professor Gun Heimer till exempel kallar resonemang liknande ditt för "okunnigt". Har hon fel?

– Visst är min teori lite av en förenkling, men man måste själv ansvara för sitt liv och att man mår bra. Man har alltid valmöjlighet i alla typer av situationer som kvinna. Gör man dåliga beslut i hela sitt liv och dras till destruktiva krafter – då blir livet som det blir för många. Om man tittar tillbaka i historien på en nedbruten kvinnas liv då ser man att hon hela tiden har gjort felaktiva val. Tyvärr är våra liv resultatet av våra val.

Så det är kvinnans ansvar att inte bli slagen?

– Att det är jag som formar mitt liv är något man måste säga till tjejerna i större utsträckning. Men hon "Lilla Viola" har inte gjort något. Men det har hon. Hon har ett sånt liv så att hon hamnar på gatan? Förstår du? Jag är lite strängare när det gäller sådana här saker. När vi inte berättar för våra barn om verkligheten då blir de okunniga.

Vilket ansvar har den som utövar våldet?

– Självklart har de ett stort ansvar och det har alla människor för sina handlingar. Det är inte okej att bryta ner en kvinna eller bryta ner en familj. De ska lämnas och isoleras. Dessutom tycker jag det ska straffas mycket mer än i dag. Jag tycker synd om kvinnorna som offer men likt förbannat är det hennes ansvar också.

Anna Hagwall.

Anna Hagwall.

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen 020–50 50 50 är Sveriges nationella stödtelefon för kvinnor som utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Även anhöriga och vänner är välkomna att ringa. Stödtelefonen är öppen dygnet runt, året runt. Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.