Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/man-skjutet-pa-malmo-centralstation-byggnaden-utryms/

Sverige

Man med misstänkt föremål sköts av polis på Malmö central

02:03. En man har skjutits på Malmö centralstation. Ett stort område har spärrats av och nationella bombgruppen har detonerat en väska.

En man som uppgav att han bar på skjutvapen och sprängmedel sköts av polis på Malmö centralstation på måndagsförmiddagen.

Två väskor som mannen bar på har sprängts sönder av polis. 

Mannen är anhållen misstänkt för grovt olaga hot. Enligt polisen bar han på flera id-handlingar och är ännu inte identifierad ”fullt ut”.

Vid tiotiden på måndagen vittnade väktare och allmänhet om en man på stationen som enligt polisen ”uppträdde hotfullt”. 

Mannen bar på två väskor i vilka han påstod sig ha vapen och sprängmedel. 

En polis avlossade skott mot mannen, som träffades i båda benen. Han har förts till sjukhus. 

Bild 1 av 3 Polisen på plats vid Malmö centralstation på måndagen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Bild 2 av 3 Polisen på plats vid Malmö centralstation på måndagen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Bild 3 av 3 Polisen har spärrat kring centralstationen i Malmö efter att en man som uppträtt hotfullt skjutits av polis.
Foto: Johan Nilsson/TT

I en film från händelsen som SVT har publicerat hörs en smäll varpå en man, som förefaller vara den misstänkte gärningsmannen, faller till marken. Efter smällen reser sig mannen upp och gör flera utfall mot en polis. Han springer sedan från platsen. Kvar på platsen står en väska. 

Strax före klockan 12 hade polisens bombgrupp sprängt en väska. Sammanlagt oskadliggjordes två väskor på detta sätt. 

– Vi har skjutit på dem för att säkerställa att det inte rörde sig om något farligt föremål, det verkar det inte vara, säger Filip Annas som är polisens presstalesperson i region Skåne. 

Strax före klockan 18 meddelade polisen att åklagarmyndigheten beslutat att anhålla mannen, misstänkt för grovt olaga hot. Polisen uppger att de har kontakt med den internationella avdelningen. Enligt polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford har mannen burit på flera id-handlingar, och hans identitet är ännu inte fastställd ”fullt ut”.

– Dels uppgav han en identitet och det visade sig att den inte stämde. Sedan har han haft flera handlingar på sig och vi måste då kontrollera det, säger Ewa-Gun Westford.

Polisen samarbetar med flera andra länders polis för att säkerställa mannens identitet. Mannen ska ha uppehållit sig i Malmö under en tid. På presskonferensen beskrivs han som ”inte särskilt samarbetsvillig” och hans hotfulla beteende ska ha fortsatt efter gripandet. 

På presskonferensen beskriver polisen den misstänkta gärningsmannen som ”inte särskilt samarbetsvillig” och hans hotfulla beteende ska ha fortsatt efter gripandet. Foto: Anders Hansson

Husrannsakan har genomförts i fastigheter som mannen sagt sig ha koppling till, men den påstådda kopplingen har inte kunnat fastställas. En kvinna som sågs i sällskap med mannen har förhörts och är nu helt avförd från misstankar. Inga andra personer har heller gripits.

Händelsen utreddes till en början som försök till mord. På presskonferensen förklarar polisen att de i utredningen agerar utifrån att det skulle kunna röra sig om ett terrorbrott. 

– Vi jobbar efter en hypotes om att det kan vara terror, men brottsrubriceringen är nu försök till mord, säger kommenderingschef Per-Olof Söyseth på en presskonferens. 

I samband med att den misstänkte anhölls rubricerades brottet om till grovt olaga hot. 

Med anledning av händelsen kommer polisen att ha en ökad närvaro i staden under det kommande dygnet.

De stora avspärrningar som upprättades vid platsen hade hävts vid klockan 14.18. Ewa-Gun Westford säger att polisen har ”släppt så mycket de kan” i området.

– Det kan hända att vi är kvar med en liten rest. I vilket fall så kommer vi att vara där med synliga resurser för att vara lite dämpande och skapa trygghet, säger hon.

Enligt DN:s reporter på plats har avspärrningarna sträckt sig upp mot Stortorget, drygt 250 meter från stationsbyggnaden.

Bild 1 av 3 Allmänheten har motades upp mot Stortorget, drygt 250 meter från stationsbyggnaden, under måndagsförmiddagen.
Foto: Hanna Grosshög
Bild 2 av 3 Malmö.
Foto: Hanna Grosshög
Bild 3 av 3 Stora avspärrningar i centrala Malmö.
Foto: Kajsa Sundqvist

Kollektivtrafiken till och från Malmö station har påverkats kraftigt av händelsen. Strax efter klockan 12 på måndagen uppgav Ewa-Gun Westford att ”allting stoppades”, såväl tåg- som busstrafik, och att ”allt står absolut stilla” på Malmö centralstation.

Senare på eftermiddagen hade trafikläget börjat återgå till det normala.

– Det har ju föranlett tågförseningar väldigt mycket i dag, men det är igång nu igen på centralstationen, säger Ewa-Gun Westford vid 17.30-tiden.

Säkerhetspolisen uppger till DN via sin presstjänst att händelsen är ett polisiärt ärende.

Läs mer: Stora störningar i kollektivtrafiken