Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 21:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/man-som-kopte-giftig-vaxt-av-misstag-har-hittats-vid-liv/

Sverige

Man som köpte giftig växt av misstag har hittats vid liv

På bilden syns en libbsticka. Foto: Anna-Lena Mattsson

En man köpte av misstag den giftiga växten nordisk stormhatt i tron att det var den ätliga örten libbsticka. Nu har mannen hittats – och han lever.

Rätta artikel

Kan du skilja på en nordisk stormhatt och en libbsticka? Om inte så är det nog en god idé att lära sig det, annars finns risken att man råkar illa ut vilket hade kunnat ske efter ett besök på en handelsträdgård på södra Gotland.

En man som besökte trädgården var ute efter kryddväxten libbsticka, och det var också det han trodde att han fick med sig när han lämnade trädgården.

Läs mer: Giftig växt såldes som kryddört 

Snart insåg personalen sitt misstag: mannen hade fått med sig nordisk stormhatt, en giftig växt som i värsta fall kan vara dödlig. De gick ut med en efterlysning på Facebook där de uppmanade mannen att höra av sig till dem.

På måndagen kom beskedet att jakten gett resultat: mannen har hittats, och inte nog med det – han lever och har inte ätit av växten. Enligt trädgårdens ägare Lars Jonsson har det varit ett krävande jobb att hitta rätt person.

– Vi har ringt och åkt runt i bygden och försökt hitta personen, och till slut fick vi napp, säger Lars Jonsson.

Angående förväxlingen av växter säger Lars Jonsson att ”det ska inte ske och det får inte ske”, och att det rör sig om ett mänskligt misstag.

Samtidigt menar han att risken för att kunden skulle äta av stormhatten var liten, den smakar nämligen väldigt illa. Det har inte hindrat somliga från att kritisera trädgårdshandeln i kommentarsfältet på Facebook.

– På något vis hade vi inte någon aning om att det skulle få de här dimensionerna. Jag tror att det kanske låter mer allvarligt än vad det är, men trädgårdsmästaren tyckte att det var viktigt att göra vad man kan, det vill säga gå ut på Facebook. Det var därefter det blev viralt, säger Lars Jonsson och tillägger att han själv inte läst kommentarerna på sidan.

– Så sker ju i sådana här lägen, att det är väldigt mycket människor som kommer in och har åsikter om det ena och det andra, fortsätter han.

Enligt Lars Jonsson ville kunden behålla den nordiska stormhatten, men han har ändå kompenserats med ”ett ordentligt presentkort”. Så kanske blir det en libbsticka till slut?