Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Många anser att misshandeln är kvinnans fel

En tredjedel av personalen på Nordens största akutmottagning, Södersjukhuset i Stockholm, anser att det är kvinnans fel om hon blivit misshandlad. Det visar en ny svensk studie som Ekot tagit del av.

– Studien visar att vi fortfarande har mycket att jobba med på attitydssidan, säger Maaret Castrén, professor i akutsjukvård och arbetar med klinisk forskning och utbildning på Södersjukhuset, till Ekot.

Undersökningen visar också att var tionde inte tycker att det är sjukvårdens ansvar att utreda hur en kvinnas skador uppkommit.

Akutmottagningen är ofta den första kontakten en misshandlad kvinna har med sjukvården. Därför är naturligtvis mottagandet och attityderna viktiga.

217 personer deltog i studien, av vilka de flesta arbetar på Södersjukhusets olika akutmottagningar.

– Jag var lite förvånad över att det fortfarande anses att det inte är på vårt bord att reda ut orsakerna till kvinnornas skador, och att man fortfarande tycker att kvinnors beteende på något sett ger en man rätt att slå, säger Maaret Castrén.

I Sverige mördas årligen mellan 15 och 20 kvinnor av sin partner. Av dem hade över hälften tidigare tillfälle sökt vård för att de blivit misshandlade.

Hälften av personalen hade inte frågat de kvinnor som kom in med misstänkta misshandelsskador om de blivit misshandlade. Knappt var tionde kvinna som misshandlats fick inte sina skador dokumenterade, uppger Ekot.

Den nya studien visar att ytterligare utbildningsinsatser krävs. Enligt professor Maaret Castrén visar studien att det finns en alltför stor likgiltighet inför de här frågorna.

– Hur har vi missat att ändra på det här med den goda utbildningen man har i Sverige för professionella, finns det inte med i den här grundläggande utbildningen för läkare och sjuksköterskor?

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.