Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Många deltar ofrivilligt i attacken”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

En rad svenska tidningssajter slogs ut i en överbelastningsattack på lördagskvällen. DN:s techredaktör Linus Larsson svarar på fem frågor om attacken.

Vad har hänt?

– En överbelastningsattack, även kallad ddos-attack, riktades mot tidningssajterna på lördagskvällen. Problemen började märkas vid 20:40-tiden, då det blev svårt att nå webbplatserna. Sedan var de svåra eller omöjliga att komma in på en stor del av kvällen och natten. Både sajter inom Bonnier, som DN, Dagens Industri och Expressen, samt Schibsted-ägda Aftonbladet och Svenska Dagbladet påverkades.

Har DN blivit hackat?

– Nej. Varken DN eller någon annan tidning har råkat ut för dataintrång. En överbelastning betyder inte att angriparen kommer åt några interna system eller kan läsa någon hemlig information på servrarna. Den ger inte heller någon permanent skada på systemen.

Hur fungerar en överbelastningsattack?

– Ett stort antal datorer överöser en server med information. Det pågår tills servern, eller nätverket den använder, inte klarar mer och blir onåbar. Ofta används stora nätverk av kapade, fjärrstyrda datorer i attacken, så kallade botnät. Många människor har sannolikt blivit ofrivilliga deltagare i attacken, eftersom deras datorer har varit infekterade av trojaner.

Vem har kapacitet att genomföra en sådan här attack?

– Attacken var ovanligt kraftfull, men det har länge varit möjligt att köpa sig tillgång till botnät att använda vid överbelastningar. Den eller de som utförde attacken behöver alltså inte nödvändigtvis ha någon större teknisk kompetens själva.

Vem ligger bakom?

– Det är omöjligt att svara på i nuläget. Man har sett en ökning av internettrafiken från Ryssland, men det betyder inte per automatik att gruppen eller personen bakom attacken finns där. De kan helt enkelt utnyttja ett stort antal kapade datorer i landet.

Läs mer: Twitterkonto hetaste spåret efter attack

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.