Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Många drunkningsolyckor i värmeböljan

Värmeböljan som dragit in över Sverige kan leda till fler drunkningsolyckor. ”Vi ser en tydlig koppling. Är det väldigt mycket folk på stränderna ökar risken för olyckor” säger Karin Brand, generalsekreterare för Svenska livräddningssällskapet, SLS.

Temperaturer på en bra bit över 30-strecket i stora delar av landet har gett höga badtemperaturer och välfyllda stränder. Men trots att vattenlekar hör sommaren till är de också förenade med vissa faror.

Över 100 människor drunknar varje år i Sverige och juli är den värst olycksdrabbade månaden. Många som drunknar är över 45 år och de flesta är män.

Det största problemet, säger Karin Brand, är att människor överskattar sin simförmåga.

– Vi rekommenderar alla att testa sin förmåga innan de ger sig ut och simmar. Folk tror att har man väl lärt sig att simma så kan man det hela livet, och det kan man rent tekniskt men man orkar mindre ju äldre man blir, säger hon.

Det är därför viktigt att aldrig bada ensam.

– De som är 40 år och uppåt som drunknar har oftast gett sig ut ensamma. Ofta har de överskattat sin förmåga och så orkar de inte ta sig tillbaka.

När barn drunknar beror det, enligt Brand, nästan uteslutande på bristande tillsyn.

- Det är så synd och så sorgligt. Man kanske tror att barnen simmar bra men innan man kan simma 200 meter, varav 50 på rygg, ska man inte lämnas ensam, säger hon.

Är det mycket folk på stranden och i vattnet är risken också stor att barnen försvinner i mängden.

– Man får inte glömma att små barn drunknar tyst. De ropar inte på hjälp som vuxna gör, utan fortsätter att andas oavsett om det är luft eller vatten. Och det är ett ögonblicksverk, säger Karin Brand.

SLS uppmanar alla att hjälpa varandra att hålla uppsikt på badstränderna.

- Var inte rädd för att säga till någon annan att deras barn är på väg att springa i väg. Och hetsa inte varandra att göra saker ni inte riktigt vågar eller klarar av, säger Karin Brand.

Det viktigaste om olyckan är framme är att man bara hjälper till efter sin egen förmåga. Larma alltid innan du försöker få upp den nödställda.

– Man ska alltid använda den ”förlängda armen”, alltså ha något mellan sig och den nödställda. Annars finns risk att man blir nerdragen själv, säger Karin Brand.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.