Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-10 02:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/manga-fler-man-an-kvinnor-far-intensivvard-for-covid-19/

SVERIGE

Många fler män än kvinnor får intensivvård för covid-19

Genetik och hormoner kan förklara varför så få covid-19-patienter intensivvårdas.
Foto: Magnus Andersson/TT

Kvinnor står för nära hälften av de svenska dödsfallen i sjukdomen covid-19. Men på landets intensivvårdsavdelningar utgör de bara 26 procent.

En förklaring enligt forskare: Coronavirusets förökning i cellerna bromsas sämre hos män – vilket utvecklar en allvarligare form av sjukdomen. Men det räcker inte för att förklara hela överrepresentationen, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

På fredagen hade 2.152 svenskar dött i covid-19 enligt Folkhälsomyndighetens siffror. 939 av dem var kvinnor, vilket utgör 44 procent. Av det totala antalet bekräftade smittade var 54 procent kvinnor. Men bland de som vårdas på intensivvårdsavdelningar ser könsfördelningen annorlunda ut.

Bara en fjärdedel av patienterna – eller 26 procent – är kvinnor.

– Personligen är jag inte så förvånad, säger Petter Brodin, forskare inom immunologi vid Karolinska institutet.

Varför?

– Män och kvinnor har olika överlevnad i infektioner, det vet vi sedan tidigare.

– För covid-19 finns en särskild mekanism i immunsystemet som tycks central och som vi vet skiljer mellan män och kvinnor. När celler blir virusinfekterade finns en mekanism som man kan kalla för första linjens försvar, det gäller i alla celler – i det här fallet celler i lungan. Första linjens försvar syftar till att bromsa virusets förökning, men den mekanismen är olika effektiv för män och kvinnor från grunden. Kvinnor har normalt sett en kraftigare sådan.

Intensivvårdsplatser på Helsingborgs sjukhus.
Foto: Andreas Hillergren/TT

Varför kvinnors antivirussystem i cellerna, i mer vetenskapliga termer kallat typ 1 interferon-systemet, är starkare än männens har forskarna ännu inget svar på. Förmodligen ligger förklaringen i en kombination av genetik och hormoner, säger Petter Brodin.

– Att den här könsskillnaden blir så tydlig i coronaviruset tror jag beror på att viruset har en speciell egenskap som verkar runda just den här antivirusmekanismen, och detta troligen lättare hos män som har ett svagare sådant system från början.

Att könsfördelningen samtidigt är mer jämn när det handlar om smittade och avlidna är inte konstigt, menar Petter Brodin. Kring smittade är det svårt att dra några slutsatser eftersom det beror på vilka som testas, säger han. Han fortsätter apropå dödsfallen:

– Där måste man titta på vilka det är som dör. Majoriteten är äldre som inte är intensivvårdade och nödvändigtvis inte har en väldigt kraftig infektion. Många av de äldre som dör dör ju för att de är sköra från början. När de får den här infektionen puttar den dem över kanten. Vi har dessutom fler kvinnor än män i den äldre populationen.

– Det som är intressant i sammanhanget är om patienten har fått en allvarlig covid-19 eller en mild form.

Klara Bergmark är verksamhetschef på intensivvårdsavdelningen på Danderyds sjukhus. Hon bekräftar bilden av en fjärdedel kvinnor bland covid-19-patienterna.

– Männen blir uppenbarligen sjukare och behöver mer intensivvård, säger hon.

– För dem som blir riktigt dåliga är det som att immunförsvaret löper amok.

De allvarliga lungsymtom som kan utvecklas kallas ARDS (acute respiratory distress syndrome).

– Den typen av lungreaktioner ser vi vid flera allvarliga infektioner, bland annat vid blodförgiftning. Och då handlar det just om hur immunförsvaret agerar.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att Folkhälsomyndigheten ännu inte har ett bra svar på varför män är så kraftigt överrepresenterade på intensivvården.

– Det kan finnas en rad olika anledningar till den här skillnaden. Vi har nu i dagarna fått den grunddata vi behöver för att göra djupare analyser kring detta, säger han.

Tegnell tror inte att män behöver vara mer försiktiga än kvinnor för att undvika smitta.

– Några sådana åtgärder tror jag inte behövs. Jag tror att de här siffrorna har en annan bakgrund.

Männens överrepresentation på intensivvården i Sverige är så pass stor att det måste finnas andra bakomliggande faktorer som påverkar siffrorna, menar Anders Tegnell. Han påpekar att andra länder inte har en lika stor skillnad mellan könen.

Så det är inte kön som avgör hur sjuk du blir?

– Nej, det tror jag inte. Eller till viss del finns nog en sådan påverkan. I nästan alla genomgångar så har männen varit lite mer sjuka och det har funnits lite fler dödsfall bland män. Men de stora skillnaderna som vi har i Sverige ser vi ingen annanstans.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt