Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Många känner obehag inför skolstart

Foto: Beatrice Lundborg

En av tre unga känner oro vid skolstarten. Prestationskrav, krävande skolarbete och rädsla för att bli ensam eller lämnad utanför, hör till sådant som ligger bakom.

Många är också stressade över pryl- och klädhets eller för "skitsnack", "fula ord" och rykten, visar en ny undersökning som organisationen Friends låtit göra. Rädsla för att det ska vara stökigt i klassen, bidrar också till de ungas oro inför att höstterminen drar i gång.

Den granskning som publicerades tidigare i veckan i Svenska Dagbladet och som visade att många skolor ifrågasätter utsatta barn och unga samt lägger skulden för mobbningen på offret är "skrämmande läsning", tycker Katarina Rosenqvist, verksamhetschef på Friends, enligt ett pressmeddelande.

Resultaten visar att bara 43 procent tycker att skolan gör tillräckligt för att stoppa mobbning och att 11 procent är rädda för att själva bli utsatta för mobbning.

"En alarmerande hög andel", anser Katarina Rosenqvist. Hon tycker att det krävs "gemensamma krafttag för att förhindra och stoppa mobbning och utsatthet".

"Elevdelaktighet är en erkänt viktig framgångsfaktor för att förhindra mobbning, och Friends tror starkt på barns och ungas förmåga att våga stå upp för det som är rätt", säger hon i pressmeddelandet.

1.025 elever i åldrarna 14—17 år svarade på frågor i undersökningen som gjorts av Cint i sommar.

Oro inför skolstarten

34 procent av skolungdomarna är oroliga inför skolstarten. Nedan listas hur de anger orsakerna bakom obehaget. Flera svarsalternativ var möjliga:

69 procent är oroliga för prestationskrav och krävande skolarbete

39 procent är rädda för att bli ensamma eller utanför.

24 procent är stressade av pryl- och klädhets.

24 procent är rädda för skitsnack, fula ord och rykten

16 procent känner obehag för att det är stökigt i klassen.

11 procent är rädda för att bli mobbade.

1 025 elever, 14—17 år — svarade på undersökningsföretaget Cints frågor i juli—augusti 2011.

Källa: Organisationen Friends, som arbetar för att stoppa mobbning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.