Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 17:59 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/manga-kriminella-gang-kapabla-att-kidnappa/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Många kriminella gäng kapabla att kidnappa

Flera kriminella nätverk i Göteborgs undre värld är kapabla att genomföra en spektakulär kidnappning. Någon av de kända ligorna kan ha varit i farten, men nya grupperingar bildas hela tiden.

Den misstänkte kidnapparen som häktades i sin frånvaro i tisdags och redan frihetsberövats i ett EU-land har haft upprepade kontakter med svensk polis.

Han dömdes för grovt vapenbrott 2002 eller 2003 och har därtill lagförts för mindre allvarlig brottslighet vid upprepade tillfällen dessförinnan.

Aftonbladet uppger att mannen är svensk medborgare med anknytning till Göteborgsområdet. GT/Expressen kopplar gänget bakom kidnappningen till "en maffialiknande organisation" i Göteborg som bland annat sysslar med narkotikahandel, kontroll av krogar, utpressning och beskyddarverksamhet.

Flera kriminella gäng med sådan inriktning opererar i Västsverige. Delvis är det lösa nätverk som hela tiden bildar nya konstellationer. Nyrekryteringen sker främst i invandrartäta förorter där många ungdomar förlorat tron på att samhället ska ge dem en chans.

Frågan är om någon av grupperingarna skulle våga sig på en så riskfylld och svår operation som kidnappning av en känd företagsledare i syfte att pressa familjen på pengar.

En Göteborgspolis med stor erfarenhet av de kriminella gängen svarar DN så här:

- Man ska inte underskatta de här grupperna. De anser sig nog kapabla att genomföra även ett så avancerat tillslag. Jag utesluter inte att lokala förmågor ligger bakom.

I förgrunden står Naserligan, ett kriminellt nätverk som i hög grad består av invandrare från Balkan men även rymmer svenskar och andra nationaliteter. Ligaledaren Naser Dzeljilji själv är just nu internationellt efterlyst och sannolikt inte kvar i Sverige.

Gruppen är dock synnerligen brottsaktiv - flera medlemmar kopplades till mångmiljonrånet i norska Stavanger förra året och nyligen även till värdetransportrån i Mellansverige. Kärnan består av 30-40 personer.

I första hand Original Gangsters, X-team och Hells Angels konkurrerar med Naserligan om de kriminella affärerna i Göteborg. Även förortsgänget Tigrarna, Brödraskapet Wolfpack och flera serbiska brödraskap opererar i Västsverige.

På frammarsch är särskilt X-team, en supportgrupp till det kriminella mc-gänget Bandidos, som ständigt söker nya affärsmöjligheter. X-team kan utan vidare mobilisera ett hundratal man, både svenskar och invandrare, för aktioner i Västsverige.

Däremot anses OG, mc-ligan Hells Angels och Brödraskapet Wolfpack ha pressats tillbaka eftersom många ledare dömts och frihetsberövats.

Enligt en sammanställning som Göteborgs-Posten nyligen gjorde dömdes 70 gängkriminella från Västsverige till sammanlagt 171 år på anstalt bara under 2004.

Fler från samma kretsar kan följa efter i och med att kidnappningen av Sibachefen tycks vara på väg att klaras upp.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.