Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Många kungahus har avskaffats

Monark – en statschefstitel som Sverige har gemensamt med Tonga, Bhutan och 40 andra länder. Den danska monarkin är tusen år gammal medan Bahrains emir blev kung för bara tio år sedan.

I mycket få länder har monarken någon formell makt. De senaste två århundradena har många kungahus i stället helt ersatts för republiker med presidenter, eller med så kallade konstitutionella monarkier där statschefen inte är mycket mer än en symbol – som Carl XVI Gustaf.

Fram till 1975 hade han i princip all verkställande makt och hälften av den lagstiftande. I praktiken utövades de dock inte och när 1809 års regeringsform övergavs lämnades dem över till regeringen respektive riksdagen. Den så kallade Torekovskompromissen var en överenskommelse mellan de borgerliga och socialdemokraterna som har haft införande av republik i sitt partiprogram sedan 1911.
 
Orsakerna till avskaffandet av monarkier har varierat, men som regel har det skett i samband med mer eller mindre dramatiska demokratiseringsprocesser som i Frankrike, Ryssland eller Italien. Senast att lägga ner ett kungahus var Grekland. Militärjuntan avskaffade det 1973 och året därpå, när juntan föll, röstade över två tredjedelar mot ett återinförande.

Vad som kännetecknade århundraden före upplysningstiden var så kallad absolut monarki där statschefens makt var vittgående och inte sällan ansedd som given av gud. Vatikanstaten, Saudiarabien och Swaziland är exempel på absoluta monarkier i dag.

Vad som fortfarande gäller i de flesta fall är traditionen att statschefsrollen ärvs inom en familj, vanligen av det förstfödda barnet. I få fall förekommer ännu valmonarkier som vagt påminner om hur det var i västgötalags-Sverige, det vill säga att monarken utses på livstid som i Kambodja eller på exempelvis femårsperioder som i Malaysia.

Bara tre monarker är kvinnor – Danmark, Nederländerna och Storbritannien – men det beror inte på att länderna har könsneutralt titelarv utan på att drottningarna ”bara” hade systrar. Sverige var först att införa total så kallad kognatisk tronföljd 1980. Den grundlagsändringen innebar att Victoria kommer att ta över Carl XVI Gustafs krona när han abdikerar eller dör. Efter Sverige har även Danmark, Norge, Belgien och Nederländerna infört samma regler.

En vanligt förekommande uppgift på antalet monarkier i världen är 43, men det beror på hur man räknar. Till att börja med kan själva statschefstiteln förvirra saken då den vid sidan av kung också kan vara storhertig, emir, sultan, furste, kejsare, påve och så vidare. Men framför allt kan flera länder samlas under en monark så som Elizabeth II inte bara är Storbritanniens drottning utan också 15 andra samväldesrikens. Kungariket Nederländerna består av fyra länder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.