Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Många okunniga om nationaldagen

Foto: Jessica Gow

Lite fler än var fjärde svensk firar nationaldagen. Det är kanske inte så konstigt eftersom bara drygt hälften av oss svenskar vet varför den firas. Och om vi känner till den vanligaste förklaringen till att 6 juni är Sveriges nationaldag, nämligen att Gustav Vasa denna dag 1523 valdes till kung, är det säkert färre som känner till varför just denna dag valdes.

Valet av datum har rötter i slutet av 1800-talet, i en tid som var betydligt mer nationalromantisk än vår. Inspirationen kom från våra grannländer Danmark och Norge som firade sina respektive nationaldagar med en bravur som imponerade på tidens inflytelserika svenskar.

Tänk bara på "syttende mai" som än i dag engagerar så gott som alla norrmän från skolelever till åldrande krigsveteraner, med gatuparader och med en blåsorkestertradition som Sverige helt saknar.

Valet av dag var ganska slumpartat. Nordiska museets och Skansens grundare Artur Hazelius arrangerade en gång en vårfest vars sista dag inföll den 5 juni, och kallade den för en "nationalfest till firande av våra historiska minnen i morgon tisdag den 6 juni".

Då som nu hade Gustav namnsdag denna dag, men först senare bestämdes att anledningen till valet av dag skulle vara att Gustav Vasa denna dag valdes till kung och att 1809 års regeringsform också undertecknades just detta datum.

Svenska flaggans dag kallades den och blev officiellt en nationell festdag 1916, mitt under första världskriget. Dagen firades i patriotisk anda med parader, flaggor och kung på Stadion. 1963 flyttades firandet till Skansen. Riktig nationaldag blev dagen 1983 och helgdag först 2005. Men firandet har inte riktigt tagit fart. I den undersökning som visar att bara drygt var fjärde firar 6 juni, framgår att våra andra helger är långt mer populära. Mellan 93 och 97 procent firar jul och midsommar, 79 procent påsk och runt hälften valborg, advent och lucia.

Undersökningen har gjorts av glassföretaget GB. Det är ingen kontroversiell gissning att avsikten främst är att förmå oss att äta mer glass i morgon. Men det avgörs kanske mest av vädret. Alldeles oavsett vad du tänker göra på nationaldagen ser det ut att bli sol och kring 20 grader. Tänkbart glassväder alltså.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.