Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 13:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/manga-oversvamningslarm-i-goteborg/

SVERIGE

Många översvämningslarm i Göteborg

Kraftiga regn, hagel och åska – gårdagens skyfall över nordvästra Götaland blev något utöver det vanliga.

Nu ser det lugnare ut på väderfronten, även om gårdagens stora regnmängder kan fortsätta ställa till med problem.

TT Text

– Det är lite lättare regnskurar. Det blir inget kraftigt som det var i går och det kommer inte vara någon åska i dag, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI om dagens väder.

Klass 1-varning för höga flöden ligger kvar över Hallands, Kronobergs och Skåne län, undantaget Österlen. Götaland kan förvänta sig lite spridda skurar under eftermiddagen, och det regnområde som ligger framförallt över Västernorrland kommer att mattas av och dra undan.

– Det ligger lite spridda skurar över norra Västerbotten och Norrbottens kustland också, men det kommer att bli mestadels uppehåll, säger Fougman.

I Göteborg fick räddningstjänsten i går rycka ut på ett 70-tal larm efter kraftiga skyfall. Fortfarande på natten arbetade pumparna i ett köpcentrum i Partille och i två privatbostäder som översvämmats.

– Men nu har det lugnat ned sig lite. Vi har inte fått in några nya larm på ett tag, säger Dan Lindqvist på räddningstjänsten vid 01-tiden.

Större delen av larmen under dagen rörde översvämningar. Vid fyra tillfällen kom larm om att personer satt fast i sina bilar i vattenmassorna.

Nordvästra Götaland fick 30–40 millimeter regn, vilket är nästan hälften av den normala nederbörden under september, enligt SMHI.

• Läs mer: Regnkaos plågade nordvästra Götaland – mer skurar under lördagen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt