Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Många semesterfirare fast på Arlanda

Väntande personer på flygplatsen Arlanda i Stockholm. Tekniskt fel har gjort att hundratals svenska semesterresenärer med flygbolaget Primera Air blev strandade i Alicante, Barcelona och på Arlanda flygplats.
Väntande personer på flygplatsen Arlanda i Stockholm. Tekniskt fel har gjort att hundratals svenska semesterresenärer med flygbolaget Primera Air blev strandade i Alicante, Barcelona och på Arlanda flygplats. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Hundratals resenärer satt under måndagen fast på Arlanda flygplats i väntan på att komma iväg till Barcelona, Alicante och Malaga.

Tidigt på tisdagsmorgonen väntade fortfarande 180 resenärer på att få åka till Malaga. Deras flyg beräknas lyfta 08.30 på tisdagen – över ett dygnt försenat.

Minst sex avgångar mellan Arlanda och flygplatser i Spanien och Portugal försenades kraftigt. De drabbade är resenärer med flygbolaget Primera Air, som har säte i Sverige, Finland, Danmark och på Island. Förseningarna började redan under lördagen och har sedan fortsatt under söndagen och måndagen. Primera Air uppger för DN att förseningarna beror på ”tekniska fel” och information ska ha skickats ut via sms och mejl till de passagerare som uppgett korrekt kontaktinformation. 

Under natten till tisdagen väntade omkring 180 resenärer som skulle till Malaga på Arlanda. Deras flyg skulle ha lyft 06.25 på måndagsmorgonen men förväntades komma iväg först 03.50 på tisdagsmorgonen. På tisdagsmorgonen meddelar Swedavia att avgången skjutits fram ytterligare, den här gången till 08.30. Det ingen information om fortsatta förseningar under tisdagen.

– Jag har inga uppgifter på att andra plan har några större förseningar, säger Anders Porelius, presschef på Swedavia. 

Ett flyg som skulle ha lämnat Arlanda för Barcelona klockan 18 på söndagen avgick inte förrän 18.40 på måndagen. Ett flyg som skulle avgått till Alicante klockan 06.25 på måndagsmorgonen kom i väg runt 21.30.

Dessutom har ytterligare en avgång från Arlanda till Alicante med Primera Air försenats. Planet skulle ha lyft klockan 17.20 och flyttades först till 20.40 och avgick sedan strax efter 22.00.

En drabbad resenär är Katja Sjöblom.  

– När jag kom till Arlanda stod det inget om att planet var försenat. Det dök upp på tavlan först en timme innan avgång, sa Katja Sjöblom till DN vid 20-tiden på måndagen.

Tanken att köpa nya biljetter hos ett annat bolag slog henne. 

– Men flygtiden skjuts alltid upp med en timme och vi tänker att den här gången kommer planet att lyfta.

Hur har informationen varit? 

– Den informationen jag har fått kommer mest från andra resenärer. Vi gick till informationsdesken på Arlanda, men de visste inget. Sedan hänvisades vi till personal på Aviator, men de visste inte heller mycket, säger Katja Sjöblom.

Primera Air har uppgett för DN att förseningarna beror på ”tekniska fel”. Svenska resenärer satt under måndagen också fast på flygplatserna i Alicante och i Barcelona i väntan på att få komma hem. Från Alicante skulle planet mot Arlanda ha lyft vid lunchtid på söndagen. Men avgången har flyttats fram flera gånger och var på måndagskvällen planerat till natten mot tisdagen. 

Enligt flygbolaget ska alla passagerare bli ersatta enligt EU:s regler och uppmanar de drabbade att kontakta flybolaget för att begära ersättningen.

”Vi ber om ursäkt för de försenade avgångarna och vi vill försäkra passagerare att detta inte är en normal situation”, skriver Primera Airs personal i en kommentar till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.