Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Många städer illa rustade mot skyfall

I Sverige riskerar 18 orter att få allvarliga konsekvenser vid en översvämning. Det kan slå ut infrastruktur, sprida sjukdomar och orsaka materiell förstörelse för miljarder. Men kommunernas beredskap är varierande.

– En del kommuner är inte förberedda, det saknas resurser att hantera en översvämning den dagen det händer, säger Lars-Gunnar Strandberg, expert på naturolyckor hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Häftiga skyfall som har drabbat olika delar av landet de senaste dagarna kan slå ut viktiga samhällsfunktioner som tåg, data- och telekommunikationer och elförsörjning. Mer vanligt, cirka 70 procent, är att översvämningar inträffar efter långvarigt regn eller snösmältning längs sjöar och vattendrag. I Sverige finns 18 områden utpekade som löper störst risk för översvämningar i en rapport från MSB. Myndigheten har tittat på vilken viktig samhällsverksamhet som riskerar att skadas, till exempel lasarett, transformatorer och infrastruktur. Flera större städer finns listade, bland annat Göteborg, Stockholm och Uppsala.

I Stockholm har närmare 15.000 personer sina arbetsplaster i riskområdet. Där skulle till exempel tunnelbanan få stängas av om den vattenfylldes och drabbas av kortslutning. Göteborg har redan haft ett flertal översvämningar under 2000-talet med omfattande konsekvenser, till exempel 2008 då en översvämning i Gullbergsån gick upp i staden efter ihållande och långvarigt regn. Gårda brandstation vattenfylldes och dränkte alla räddningstjänstens 25 bilar. Även kollektivtrafiken drabbades av stora störningar.

Yttersta konsekvensen vid en översvämning är att hela samhället slutar fungera och kan medföra kostnader för flera miljarder kronor.

– När en översvämning inträffar i ett större samhälle påverkas fler samhällsfunktioner och därför blir de mer allvarliga, säger Lars-Gunnar Strandberg.

Ansvaret för att förebygga och hantera översvämningar vilar på kommunerna. Det förebyggande arbetet är mycket viktigt för att kunna minska riskerna och öka förmågan till återhämtning i samhället. Länsstyrelsen har tillsynsansvaret, men någon samlad bild över beredskapen i kommunerna finns inte. Enligt Lars-Gunnar Strandberg syns det först när katastrofen är ett faktum.

– Variationen ser man när det händer saker, som hur det är förberett med barriärer, avrinning och hur insatt personalen är i olika frågor. Man måste skilja mellan skyfallen och de översvämningar som är kartlagda som kommer vid vårflod och höstregn, säger han.

MSB varnar också för att kraftigt regnande kan ske oftare och drabba fler områden.

– Klimatförändringen gör att det har blivit mer vanligt med extremväder. Tidigare kanske det hände vart hundrade år, nu kanske det sker vart tionde i en kommun, säger Erik Egardt, brandingenjör på MSB.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.