Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Många struntar i att anmäla hackare

Slarv med it-säkerheten är en av de vanligaste orsakerna till att hackare lyckas ta sig in i en dator eller nätverk.

Samtidigt struntar många företag och myndigheter i att polisanmäla incidenter.
Antalet fall av dataintrång har ökat kraftigt de senaste åren. Enligt Säkerhetspolisen har Must, Säpo och FRA fördjupat sitt samarbete om it-hot de senaste åren.

Ny statistik från Brottsförebyggande rådet visar dessutom att antalet polisanmälningar har ökat kraftigt de senaste åren. Mellan januari och november förra året anmäldes 10 446 fall av dataintrång. Det kan jämföras med 2 136 anmälningar under motsvarande period år 2011.

En stor mängd av anmälningar är från privatpersoner, enligt Rikskriminalpolisen.

– Privatpersoner är det som har drivit upp anmälningarna. Det kan till exempel vara att man använt sitt e-postkonto som fillagring och att det har skett ett intrång där. Då känner man sig tvungen att anmäla, säger Anders Ahlqvist som arbetar med it-säkerhetsfrågor på Rikskriminalpolisen.

Många företag och myndigheter struntar i att polisanmäla data­intrång, enligt polisen. Orsaken är att it-avdelningar brukar tycka att incidenten är pinsam.

– De är inte intresserade av att göra polisanmälningar. De gör det bara om de är tvungna. Det är allvarligt, säger Anders Ahlqvist.

Många it-incidenter beror på slarv med säkerheten, till exempel att man använder sig av lösenord som är enkla att knäcka.

I det uppmärksammade dataintrånget mot Skatteverket år 2012 användes bland annat lösenordet ”sommar”, enligt DN:s källor.

En annan sårbarhet är att många företag och myndigheter tillåter sina anställda att ta med sina privata datorer till jobbet. På så sätt riskerar nätverket att drabbas av intrång.

– Sårbarheten är privatpersonerna. Vi har en sammanblandning av privat och affärsmässigt som inte är särskilt bra. Man släpar in privat utrustning i företagsnätverken och många använder samma utrustning privat som på jobbet. Det skapar stora problem med säkerheten, säger Anders Ahlqvist.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.