Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Många svenskar välkomnar invandring

Foto: Maja Suslin/TT

Svenskar är mest positiva till invandring i EU – både när det gäller från andra länder i EU och utanför unionen. ”Vi är vana vid en stor invandring och ser positiva effekter av det”, säger statsvetare Marie Demker.

Eurobarometern visar att 72 procent av de tillfrågade svenskarna ser ganska eller mycket positivt på utomeuropeisk invandring. Snäppet ner till de näst mest positiva länderna är ganska långt – det handlar om Kroatien och Spanien där knappt hälften, 48 procent, ser positivt på detta.

– Flykting- och migrationspolitik har inte varit en stor stridsfråga i svensk politik, vilket återigen kan förklara svenskarnas positiva inställning. Vi har ingen nationalistisk tradition som gör det svårt att ta emot människor från omvärlden, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Sverigedemokraterna driver en annan linje. Men enigheten om att migrationspolitiken ska ligga fast är fortsatt stark hos andra partier, betonar Demker.

– Det som på sikt kan förändra den positiva attityden är om vi får en politik som gör att samhället inte lyckas med integrationen. Det handlar inte om mängden flyktingar.

Attityderna ligger förankrade i djupare strukturer snarare än att dessa påverkas av snabba förändringar i omvärlden som Syrien-kriget.

Svenskarnas inställning är välkänd för Demker och har visat sig i flera mätningar från SOM-institutet i Göteborg.

– Det har sett ut så här mycket länge.

En majoritet, 57 procent, av de nära 28.000 tillfrågade EU-medborgarna har en ganska eller mycket negativ syn på invandring utanför unionen. Mest negativa till utomeuropeisk invandring är letter, tjecker och italienare. I Sverige är medborgare generellt mer oroade för ökad främlingsfientlighet. Medan 78 procent känner oro för ökad rasism och främlingsfientlighet så oroas 49 procent av ökad invandring, enligt en SOM-undersökning från i fjol.

– Rasism och främlingsfientlighet är tankemönster och idéer som svenskarna är oroliga och rädda för som fenomen, säger Demker.

Mest positiva länderna

I Eurobarometern, där nära 28.000 EU-medborgare tillfrågats, är följande nationaliteter ganska eller mycket positiva till invandring från icke EU-länder.
Sverige
Kroatien
Spanien
Rumänien
Portugal
Irland
Nederländerna
Finland
Luxemburg
Danmark
Källa: Eurobarometern (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.