Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Många svenskar vill volontärarbeta

Foto: Julie Denesha/AFP

Drygt varannan yngre svensk kan tänka sig att åka utomlands för att volontärarbeta, enligt en ny undersökning. Men hjälporganisationer ser hellre att man engagerar sig och bidrar med pengar hemifrån.

I undersökningen, som utförts av undersökningsföretaget Yougov på uppdrag av FN:s barnfond Unicef, svarar fyra av tio svenskar att de skulle vilja volontärarbeta utomlands.

Bland de tillfrågade i åldersgruppen 18–34 år är viljan större. Nästan varannan, 49 procent, svarar ja.

– Dels är det väl så att människor reser mer och sedan tror jag att det finns en del i det som handlar om att den egna upplevelsen blir viktig i sammanhanget. Det är en stämning som finns i hela samhället, säger Per Westberg, vice generalsekreterare på Unicef.

Samtidigt visar undersökningen att 31 procent av svenskarna tror att volontärarbete är det mest effektiva sättet att hjälpa på. 

– Att människor vill hjälpa till är jättebra, att så många tror att det är bättre att åka ner själv är inte så bra. Vill man göra bestående skillnad för de människor som lever på plats ska man arbeta med kunskap om hur det ser ut i det landet. I de allra flesta fall finns resurser inom landet, det kan handla om att de behöver ekonomiskt stöd eller experthjälp, säger Per Westberg. 

Tre av tio svenskar svarar även i undersökningen att man tror att månadsgivande till en hjälporganisation är det mest effektiva sättet att hjälpa på.  

– Volontärarbete är bra, även om det finns fall då det inte har fungerat bra. Men om man tänker i termer av hur man hjälper de här människorna på bästa sätt förordar vi att man ger till en organisation som finns på plats, säger Per Westberg.

Det har rapporterats om att pengar som skänks till hjälporganisationer inte når fram dit de behövs. Hur kan ni garantera att hjälpen når fram?

– Som för andra etablerade hjälporganisationer granskas vårt arbete i Sverige både av kontrollmyndigheter och revisorer och vårt internationella arbete granskas av interna och externa revisorer. Dessutom gör till exempel svenska regeringen, som skänker pengar till Unicef, egna granskningar. Det är en bra sak att vara medveten om, säger Per Westberg.

– Men generellt kan man säga att det aldrig finns hundraprocentiga garantier för någon organisation, eftersom det finns oärliga människor. Men det finns kontrollsystem för att upptäcka och förhindra sådana saker.

Svenska Röda korset har märkt av ett stort intresse för volontärarbete, inte minst efter katastrofen i Filippinerna.

– Engagemang är fantastiskt men du måste kanske kunna få ut det på ett annat sätt än att åka till platsen. I de projekt vi bedriver finns personer på plats med en jätteviktig kunskap, nämligen den om lokalsamhället, säger Fredrik Gladh på Röda korset. 

Organisationen stödjer frivilligarbete på plats och skickar personal med särskild utbildning eller kunskap, som läkare.

– Du är en del av insatsen även fast du är långt borta. Du ger redskap till de som är på plats. Pengarna är inte till för en organisation i sig utan för att de människor som redan är frivilliga ska se till att det kan hända grejer, säger Fredrik Gladh på Röda korset. 

Många svenskar är också beredda att öppna plånboken för att stödja hjälporganisationer. Över 60 procent av alla tillfrågade i Yougov-undersökningen svarar att de brukar skänka pengar och fler kvinnor än män svarar ja – 71 procent av kvinnorna mot männens 51 procent. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.