Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Många upprörda efter Springares inlägg på Facebook

Peter Springare.
Peter Springare. Other: TT

Den omstridde Örebropolisen Peter Springare skriver i ett Facebookinlägg att hans försök att göra Sverige till ”bättre att leva i” kommer att leda till att ”förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten”.

”Peter Springare, du är inte min polis!”, skriver en av många i kommentarsfältet.

Peter Springare har gjort sig känd för att publicera uppgifter om vilken etnicitet som brottslingar har.

I ett inlägg på sin Facebooksida från den 8 mars skrev Springare: ”Mitt motiv är just detta att försöka göra Sverige bättre att leva och utvecklas i för alla, både infödda ’svenskar’ och invandrare. Och därigenom också förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor.”

Inlägget innehåller också en lista på vilka brott som begåtts i Örebroområdet en viss dag och vilken etnicitet som de misstänkta brottslingar har.

Springare skriver också att han fått många hatiska inlägg från ”vänsteraktivister” men också ”högerextrema hatiska och rasistiska inlägg mot invandrare” och menar att detta visar att politikerna nu måste ingripa mot extremgrupperna.

Det långa inlägget har resulterat i en ett stort antal kommentarer, många av dem under lördagen: 

”Förinta betyder döda? Du uppmanar till mord? Du är en polis som vill mörda vissa journalister? Men de högerextrema journalister som skriver om invandringsfrågan, vad tycker du vi ska göra med dom?”

”Nä, vi kan inte ha personer med del i våldsmonopolet som pratar om att ’förinta’ journalister. Dags att låta Peter Springare bli en helt vanlig bitter rasistisk konspirationsteoretisk gubbe utan statssanktionerad makt.”

”Två frågor: 1. Vilka är de vänsterextrema journalisterna?
 2. Hur har du tänkt förinta dem?”

”Eftersom du säger att du ska förinta vänsterextrema journalister så utgår jag ifrån att den här bilden är något du står bakom? NMR vill ju förinta vänsterextrema journalister precis som du.”

”Ryser av ORDVALET Peter Springare använder MEN föga förvånande.”

Andra har skrivit uppskattande och sagt sig stöda Peter Springare:

”Bara så du vet det, jag stödjer dig till hundra procent och du är inte ensam.”

DN har sökt Peter Springare på telefon och via Facebook men ännu inte fått något svar på vad han menar med att de ”vänsterextrema” journalisterna ska förintas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.