Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Många utsatta unga har sålt sex

”Barnen hamnar ofta i utsatta lägen”, säger Ingalill Hedqvist, avdelningsföreståndare på ett lvu-hem på Ekerö.
”Barnen hamnar ofta i utsatta lägen”, säger Ingalill Hedqvist, avdelningsföreståndare på ett lvu-hem på Ekerö. Foto: Nicklas Thegerström
En stor del av barnen som är placerade på ungdomshem har prostituerat sig. Hela tolv procent av flickorna och fyra procent av pojkarna säger att de har haft sex i utbyte mot pengar eller droger. Den yngsta började när han var åtta år.

Mer än var tionde flicka som skrevs in på ett ungdomshem förra året uppger att hon har sålt sex. Det visar en rapport från Statens institutionsstyrelse (SIS) som publiceras i dag.

I undersökningen har ungdomar placerade på statliga ungdomshem fått svara på frågor om de har sålt sex vid något tillfälle. Studien gjordes förra året och omfattar 567 ungdomar, cirka hälften av alla som placerades på ungdomshem år 2010. Av flickorna har 12 procent svarat ja, bland pojkarna är det 4 procent.

Siffrorna gör jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) upprörd:

– Staten måste ta ett större ansvar. Inte enbart för att ge vård utan även stöd för att bli bättre på att samarbeta och samverka för att så tidigt som möjligt lyfta bort unga från den typen av oerhört fruktansvärda situationer.

Kommer samhällets insatser in för sent?

– Ja, det är klart att det gör det. Denna undersökningen är gjord när barnen tas in på institutionerna. Insatserna bör göras mycket mycket tidigare. Vi får inte blunda för problemen.

Även 515 vuxna missbrukare placerade på lvm-hem har fått frågan. Där svarar 15 procent av kvinnorna och 4 procent av männen ja.

En manlig missbrukare berättar att han var 8 år första gången som han sålde sex. Bland ungdomarna berättar några pojkar och flickor att de började när de var 12 år. Medelåldern vid prostitutionsdebuten var 15,5 år.

De lvu-placerade ungdomarna kommer många gånger från mycket trasiga hemmiljöer och placeras ofta på hemmen för att föräldrarna inte klarar att ta hand om dem och sätta gränser.

Många har rymt hem-ifrån. Just dessa tillfällen är särskilt riskabla, då ungdomarna har gått med på sex i utbyte mot pengar, droger, någonstans att bo eller mat.

Undersökningen visar också att hela 33 procent av flickorna och 6 procent av pojkarna har blivit erbjudna ersättning i utbyte mot sex.

Utredaren Anita Andersson berättar att SIS har satsat hårt på att utbilda personalen på hemmen för att kunna göra bättre riskbedömningar.

– Det här är inga lätta bedömningar och vi gör också misstag. Vi har nu satsat på en bredare utbildning av personalen för att de ska våga prata med ungdomarna på ett naturligt sätt.

Bakgrund: Länspolismästaren dömdes för sexköp och våldtäkt

Här är några kända fall där flickor på ungdomshem har sålt sex:

■ 2008 åtalades en man för att ha våldtagit en 14-årig flicka när hon var placerad på ett behandlingshem. Strax före rättegången tog flickan sitt liv. Mannen dömdes för att sexuellt ha utnyttjat en person i beroendeställning och för att ha försett flickan med narkotika. Hemmet fick hård kritik och är i dag nedlagt.

■ I fjol dömdes förre länspolismästaren Göran Lindberg för flera fall av våldtäkt och sexköp. Han dömdes bland annat för grov våldtäkt mot en 17-årig flicka som var placerad på ett ungdomshem.

■ I kopplerimålet i Malmö hade en 14-årig förståndshandikappad flicka utnyttjats sexuellt av ett tiotal män. Flickan hade varit placerad på ett ungdomshem där hon hade fått tips från andra flickor om var hon kunde bege sig för att sälja sex.

DN

Fakta: Lagen om vård av unga och missbrukare

■ Lvu kallas den vård för unga som socialtjänsten placerar utanför deras hem. Medelåldern för dem som bor på Statens institutionsstyrelses ungdomshem är 16 år.

■ Grunden för ett omhändertagande enligt lvu kan vara antingen att den unge själv lever ett destruktivt liv med exempelvis missbruk eller kriminalitet eller att den unges föräldrar inte kan ge det stöd som den unge behöver för att få en bra uppväxt.

■ Förvaltningsrätten fattar beslut om omhändertagandet efter utredning och begäran från den kommunala socialtjänsten.

■ Inom lvm -vården behandlas alkohol-, narkotika- eller blandmissbrukare. Oftast har de en lång period av missbruk bakom sig.

■ För att socialtjänsten ska omhänderta en vuxen missbrukare enligt lvm måste till exempel klientens läkare, socialsekreterare eller någon nära anhörig göra en lvm-anmälan till socialtjänsten.

Kristoffer Örstadius

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.