Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Många vill ha hunden med på jobbet

Mer än varannan hundägare skulle ta hunden med sig till jobbet om de fick. Men åtta av tio arbetsgivare känner inte till deras önskan.

- Jag tror vi är ganska noga med att dela upp arbetsliv och privatliv, och hunden tillhör det privata. Men samtidigt håller gränserna på att suddas ut, vi är ju till exempel mer nåbara i dag för jobbet via internet och mobiltelefoner, säger Klas Nilsson, kanslichef på Manimalis, en ideell organisation som vill öka kännedomen om sällskapsdjurens positiva effekter.

Mer än hälften av arbetsgivarna, 59 procent, i en undersökning av Statens lantbruksuniversitet (SLU) tyckte att en hund kunde bidra till en mer social och trivsam arbetsplats.

Hos Malmöpolisen, med många fyrfota kollegor, råder "halvt hundförbud". De enda hundar som får komma in och röra sig fritt överallt är narkotikahundarna.

- Och när de kommer in kastar sig alla över dem och ska klappa, så jag tror att hundar på jobbet har en bra funktion. Det har ju visats i studier att det till exempel sänker blodtryck och lugnar. Men det är som sagt en arbetsmiljöfråga också, säger Anders Lindell, informatör vid Skånepolisen och själv hundägare.

- Är man tillräckligt kreativ kan man finna lösningar och komma runt problem med allergier, till exempel med olika rum och byggnader, säger Klas Nilsson.

Sex timmar husses smärtgräns

* Det finns inga lagar eller förbud mot hund på jobbet. Det är helt upp till arbetsgivaren, som kan förbjuda djur, växter och andra saker om någon mår dåligt av dem.
* Bara 16 procent av 204 hundägare i en undersökning gjord av forskare vid Statens Lantbruksuniversitet (SLU) tog med hunden på jobbet.
* 11 procent lämnade hunden på dagis och 73 procent lät hunden vara hemma. Nästan alla angav sex timmar som maxgräns för hunden ensam hemma.
* Mer än hälften, 53 procent, ville ha med sig hunden till jobbet.
* Fyra av fem arbetsgivare (81 procent) kände inte till önskemålet. De flesta (59 procent) trodde att en hund skulle bidra till en mer social och trivsam arbetsplats. Allergier och hundrädsla kunde dock innebära problem, enligt 68 respektive 66 procent.

Källor: Manimalis, SLU och Arbetsmiljöverket (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.