Friviliga vill hjälpa i Färila – skänker förnödenheter - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Många vill hjälpa – skänker förnödenheter till räddningsarbetarna

00:58. ”Folkan” i Färila i Ljusdals kommun är uppsamlingsplatsen för volontärer och andra frivilliga som vill hjälpa de som arbetar med branden.

LJUSDAL. ”Folkan” i Färila i Ljusdals kommun är uppsamlingsplatsen för volontärer och andra frivilliga som vill hjälpa de som arbetar med branden. 

– Vi har flera lager av förnödenheter, men vi kommer att behöva mer, säger Åsa Nordin, en av samordnarna. 

Kexchoklad, frukt, flera stockar snus, medicin, tejp. Listan kan göras lång på vad privatpersoner har skänkt till de som arbetar med skogsbränderna i Ljusdals kommun.

Engagemanget är stort och människor kommer in hela tiden med varor under söndagen. Några poliser och brandmän plockar på sig varor i en korg. 

– Det är helt fantastiskt och något som jag inte har varit med om tidigare, säger Robert Lindström, polis från Västmanland. 

Läs mer: Så här ser skogsbränderna ut från rymden

Åsa Nordin, som är en av samordnarna, berättar att allt började med olika Facebookgrupper där människor ville hjälpa till med olika förnödenheter. 

– Vi började samla in varor för en vecka sedan. Efter några dagar insåg vi att vi behövde en större lokal och då fick vi använda Folket hus eller ”Folkan” som vi kallar det, säger hon. 

Flygbilder över branden i Ljusdals kommun.
Flygbilder över branden i Ljusdals kommun. Foto: Maja Suslin/TT

På söndagen beskrev Hans Nornholm, operativ chef för insatsen i Ljusdal att de har haft ”den bästa natten hittills”. Arbetet med att begränsa eldens framgång med hjälp av brandgator beskrivs som framgångsrikt. Men situationen är fortsatt kritisk och om värmeböljan tar ett nytt grepp om kommunen kan bränderna få en ny styrka. 

Läs mer: Evakuerade kritiska mot räddningstjänsten

Det är någonting som samordnarna för uppsamlingsplatsen är väl medvetna om. 

– Just nu har vi flera lager med förnödenheter och det räcker väl till de som är ute på fältet. Men det kommer att ta slut. Arbetet med bränderna kommer att pågå länge och vi stannar så länge vi behövs, säger Åsa Nordin. 

Läs mer: Skogsbränderna i landet – läget just nu

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.