Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Många ”vobbar” – men en av tre vill helst slippa

Tre av fem privattjänstemän jobbar hemma med sjukt barn. Tv:n och Ipaden får passa barnen. Det visar en undersökning från fackförbundet Unionen.

Var tredje som ”vobbar” skulle helst slippa. Nästan alla känner sig ibland som dåliga föräldrar.

De senaste åren har digitaliseringen möjliggjort för många av oss att arbeta hemifrån. Nio av tio av Unionens 600 000 privatanställda tjänstemän har i dag möjlighet att arbeta på distans, liksom hundratusentals anställda inom offentlig sektor.

Ibland är det praktiskt att kunna arbeta vid köksbordet, hänga tvätt i kaffepausen, och sedan ha nära när det är dags att hämta barn från skola och dagis. Men samtidigt är det gränslösa förhållandet mellan arbete och privatliv en blandad välsignelse, konstaterar Martin Linder, andre vice ordförande för Unionen, som i dag presenterar två undersökningar om ”vobbandet”: en Novusrapport byggd på drygt 2 000 webbintervjuer och en webbpanel med 3 000 småbarnsföräldrar, som under hela februari svarar på frågor om sitt vabbande och ”vobbande”.

Slitningarna mellan arbete och privatliv tilltar när barnen blir sjuka, som så ofta nu i ”vabbruari”, den månad då föräldrar är hemma mest med sjuka barn. Unionens undersökning visar att en stor del av småbarnsföräldrarna får dåligt samvete: Både för att de inte är på jobbet, och för att de jobbar hemifrån med sjuka barn parkerade framför tv:n och Ipaden. Webbpanelen bekräftar att de flesta låter skärmen passa barnen: 55 procent svarar att barnen kollar på film, 13 procent spelar spel, 20 procent leker själva.

Tre av fem väljer ändå att ofta eller ibland ”vobba” med lön. Ännu fler, tre av fyra, är stand by för jobbkontakter. De flesta säger att de ”vobbar” för att hinna med sina arbetsuppgifter. Martin Linder anser att många företag har slimmat personalstyrkan lite väl mycket:

– Våra medlemmar känner sig tvungna att arbeta hemma när barnen är sjuka för att inte hamna efter.

Unionen framhåller att arbetsgivarna behöver anpassa organisationen och antalet anställda till verkligheten: att människor ibland behöver vara borta från jobbet, särskilt när de har små barn.

– Då får mammor och pappor en reell möjlighet att själva välja om de vill ”vobba” eller vabba, betonar Martin Linder.

Kvinnor och chefer upplever i högre grad krav från arbetsgivaren att arbeta hemifrån. Runt en fjärdedel av ”vobbarna” svarar att också kunder och klienter förväntar sig att de ska jobba. 15 procent känner sig pressade av att kolleger ”vobbar”.

Arbetslivsforskaren Karin Allard vid Göteborgs universitet instämmer i att det finns en kultur som gör att många upplever ”vobbandet” som något man ”ska” göra, för att visa sig lojal, och för att ”andra gör det”. Hon tycker att arbetsgivare borde tänka på sitt ansvar och tydligare markera för medarbetarna att det är helt okej att ”bara” ta hand om sina sjuka barn, och att arbetsuppgifter som inte är akuta kan vänta.

– Forskningen visar att det gränslösa förhållandet mellan arbete och privatliv kan leda till stress och utbrändhet, men också till att man blir missnöjd både inom familjen och på jobbet. Engagemanget i arbetet kan minska.

Fyra femtedelar säger till Unionen att de känner sig som dåliga föräldrar när de ”vobbar”, en mind­re del alltid, de flesta ibland. Bara 22 procent får aldrig dåligt samvete. En av fem vittnar om att barnet visar ogillande när de jobbar hemma.

Psykologen Bodil Wennberg påpekar att det är okej för mamma och pappa att arbeta när barnen är sjuka. Men inte för länge eller för ofta.

– Man måste vara öppen för att det ska ske på barnets villkor. Det är ju till exempel väldigt stor skillnad på en sjuk tvååring och en krasslig sjuåring. Gör barnet något det tycker är roligt, som att titta på en film eller bygga med lego, är det okej en stund. Men visar det att det känner sig ensamt och övergivet måste man som vuxen lägga jobbet åt sidan, vilket många i sig kan uppleva som väldigt stressande.

Fotnot: ”Vobba” är en sammanslagning av jobba och vabba – vård av (sjukt) barn. Källa: Språkrådet

Fakta. Vabb och ”vobb” i siffror

Unionen, Sveriges största fackförbund för tjänstemän i privata företag, har låtit Novus intervjua ett par tusen föräldrar med barn upp till 16 år:

61 procent arbetar hemma med lön från arbetsgivaren när barnen är sjuka. 33 procent ofta eller alltid, och ytterligare 28 procent ibland.

Ytterligare 15 procent uppger att de under sitt vabbande ofta eller ibland är tillgängliga för arbetsplatsen, och alltså till exempel svarar på jobbmejl eller arbetsrelaterade samtal utan att ta ut lön.

Sju av tio säger att de ”vobbar” för att hinna med sina arbetsuppgifter.

90 procent av papporna kan arbeta på distans, mot 83 procent av mammorna. 94 procent av cheferna kan jobba på distans, mot 84 procent av övriga.

Fyra av tio pappor – fler än mammorna – svarar att de ”vobbar” för att få lön i stället för den lägre ersättningen från Försäkringskassan. Störst är möjligheterna till distansarbete bland storstadsborna.

En tredjedel av dem som ”vobbar” skulle helst slippa, särskilt mammorna (fyra av tio).

Källa: DN

Tips. Tänka på detta

Försäkringskassans familjeekonom Niklas Löfgren:

Arbetsgivaren har ingen rätt att kräva att du arbetar hemma när barnen är sjuka. Men vill du ”vobba” är det viktigt att vara överens med chefen om hur stor del av dagen du ska ägna åt jobb med lön.

När du ”vobbar” ska du ha lön från din arbetsgivare, du har inte rätt till ersättning från Försäkringskassan.Föräldrar kan alltså välja att ”vobba” en del av dagen och vabba resten.

Det är inte krångligt att begära ersättning från Försäkringskassan för bara en del av dagen. Med appen går det på några minuter.

Du kan överlåta din rätt till ersättning till någon närstående eller vän som i sin tur har rätt att få ledigt från arbetet för att ta hand om barn.

Källa: DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.