Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Många vuxna har kvar känslan att det var deras fel”

Komikern Karin Adelsjö tog revansch på sin påstådda mobbare från grundskolan via Facebook. Att ha blivit utsatt för mobbing kan hänga kvar genom livet. Men det går att komma vidare.

– Börja med att våga berätta, säger Carolina Engström, vice generalsekretare på organisationen Friends.

Omkring 60.000 barn är mobbade i Sverige i dag, enligt statistik från Friends. Barn som blir utfrysta, slagna, retade och trakasserade, ibland varje dag de är i skolan. I vissa fall pågår kränkningarna under hela skoltiden.

Friends riktar sig främst till barn och ungdomar, men de ser att det finns ett stort behov av stöd även bland vuxna. Forskning visar att skolan kan hantera mobbning i den akuta situationen, men är dålig på att följa upp och ge långsiktigt stöd.

– Där skulle man kunna göra mycket mer för att förebygga psykisk ohälsa hos vuxna, säger Carolina Engström.

Karin Adelsjös svar på Facebook till klasskompisen som ska ha mobbat henne, vittnar om att det är ett ämne som berör många. På två timmar fick hon 1.686 likes och på Twitter har inlägget delats 2.300 gånger. Dessutom blev Karin Adelskölds hemsida så överbelastad att den kraschade.

Inlägget visar att kränkningen och såren av att ha blivit bortsorterad som barn kan hänga kvar upp i vuxen ålder.

– Vi möter människor som har burit med sig erfarenheter av mobbning och utanförskap från skolan i 30-40 år utan att berätta om det, säger Carolina Engström.

En orsak till tystnaden är att mobbning ofta omgärdas av skam- och skuldkänslor.

– Många vuxna har kvar känslan av det fortfarande var deras fel att de blev mobbade och det kan få negativa effekter av olika grad både fysiskt och psykiskt. Det går inte ur en. Och att bli mobbad som vuxen på till exempel en arbetsplats är ännu mer skamfyllt.

Man kan också vara rädd för att hamna utanför igen och inte få vara med gruppen om man berättar.

– Mobbning förstör tilliten till andra människor och tar väldigt lång tid att reparera. Det bryter ner självkänslan och man kan få svårt i sociala situationer, säger Carolina Engström.

Men det finns sätt att gå vidare.

Carolina Engströms erfarenhet är att det hjälper om man börjar prata med sin omgivning om sina upplevelser, då blir man stärkt. Vill man inte vända sig till en närstående kan man söka professionell hjälp för att bearbeta händelsen.

– Det kan hjälpa en att ta bort känslan av skam och skuld, för det är aldrig den utsattes fel. Det är lätt att lasta sig själv om man ständigt får höra att man är dålig på något sätt. Men det är inte fel på dig, säger hon med eftertryck.

Måste man förlåta den som mobbat för att kunna gå vidare?

– Vissa saker kanske man inte kan förlåta utan man kan försonas med det som har hänt i stället.

Hos vissa kan svåra erfarenheter i barndomen bli en drivkraft att ta revansch och göra att man blir framgångsrik som vuxen och på sätt stärker självkänslan. Eller så kan man konfrontera eller hämnas sin mobbare, som Karin Adelsjö gjorde. Men den generella bilden är inte att mobbning härdar,

– Personer som inte hade kompisar i skolan kan lyckas senare i livet och utanförskapet kan skapa en känsla av att man vill visa omvärlden. Men mobbning i sig är ingen framgångsfaktor.

Samtidigt är det viktigt med förebilder som visar att det går att få ett bra liv trots utsattheten. Friends har flera volontärer och kändisar som är deras ambassadörer med erfarenhet av mobbning, till exempel artisten Agnes.

Hur gör man med klassåterträffar, ska man gå dit?

– Det finns inte ett svar. Jag tycker att man måste få konfrontera dem som har utsatt en för mobbing. Men när man kommer dit kan man falla tillbaka i sina gamla roller. Man få laborerar med vad som är bäst och det måste kännas bra, säger Carolina Engström.

Så går du vidare

Våga prata om det. Vänd dig till någon du har förtroende för eller ta hjälp av en psykolog.

Skriv av dig dina upplevelser.

Sök forum på nätet där du kan dela dina erfarenheter med andra som blivit mobbade.

Engagera dig för att motverka mobbning, till exempel som volontär.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.