Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 12:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/mangder-av-bevis-mot-mangs/

SVERIGE

Mängder av bevis mot Mangs

På måndagen inleddes rättegången i Malmö mot den mordmisstänkte Peter Mangs. Han misstänks ligga bakom en rad skottdåd i Malmö och är mot sitt nekande åtalad för bland annat tre mord och tolv mordförsök.

– Mangs såg markerat ointresserad ut under den första trekvarten, men när polissamtalet just före gripandet spelades upp spetsade han öronen, säger DN:s reporter Ole Rothenborg som är på plats i tingsrätten.

Efter lunch fortsatte huvudförhandlingen med åklagarens genomgång av de olika brotten. Kammaråklagare Solveig Wollstad inledde med de två morden på Gånglåtsvägen i södra Malmö. Peter Mangs hade själv bott på gatan tidigare, och hans mamma bodde där vid tiden för brotten.

En 66-årig man sköts till döds i sin lägenhet den 13 juni 2003.

– Det här brottet begicks vid en tid då Peter Mangs hade ont om pengar, sade Solveig Wollstad om mordet.

Polisen fann bland annat en nyckelknippa hemma hos Mangs som knyter honom till mordplatsen.

Enligt Wollstad var Peter Mangs besviken över ingen uppmärksammat mordet. Den 28 juli mördade han nästa person, en 23-åring, genom att skjuta honom i huvudet i ett trapphus.

Mordmisstänkte Peter Mangs tog plats i säkerhetssalen strax efter halv nio på morgonen. Iklädd vit skjorta och gråa byxor tittade han nyfiket omkring sig medan domare Lennart Strinäs redogjorde för första rättegångsdagen. Därefter tog chefsåklagare Solveig Wollstad till orda.

Solveig Wollstad läste upp de första tre åtalspunkterna som rör mord: en 66-årig man som sköts ihjäl på Gånglåtsvägen i juni 2003, en 23-årig man som sköts ihjäl i trapphuset utanför sin bostad i juli 2003 samt 20-åriga Trez West Persson som blev ihjälskjuten i en bil på Västra Skrävlinge kyrkoväg i Malmö. Hennes mamma var i tingsrätten på måndagen.

20-åriga Trez West Persson var vid liv när ambulansen kom, men avled några timmar senare.

Enligt kammaråklagare Solveig Wollstad sköt Peter Mangs den 20-åriga kvinnan strax efter midnatt den 10 oktober på Västra Skrävlinge kyrkoväg. Hon satt i en bil tillsammans med en 22-årig man som var på permission från fängelset när Peter Mangs cyklade förbi.

Mangs har i efterhand beskrivit det som att han luktade sig till att 22-åringen var en kriminell person. Han sköt även 22-åringen, som träffades av minst tre skott, bland annat i huvudet. Hans skador var länge livshotande.

Bevisningen består av teknisk bevisning samt en kartläggning som Mangs gjort av 22-åringen och dennes familj efter brottet. Mannen ska vittna i tingsrätten på tisdagen.

Den 12 mars 2010 sköt, enligt åklagaren, Peter Mangs in i en lägenhet på Hårds väg i Malmö i tron om att den tillhörde den 22-åring som han tidigare hade skottskadat allvarligt. Han hade kartlagt 22-åringen och dennes familj efter kvällen då han enligt misstankarna mördade Trez West Persson.

Lägenheten tillhörde dock en annan man, som var mycket nära att träffas av ett skott. Ett annat skott träffade en grannes balkong. Enligt åklagaren har man hittat flera hylsor som kan kopplas till Peter Mangs vapen, en pistol av modellen Glock 19

Via sin advokat Douglas Norking förnekade Mangs gärningarna än en gång. I tidigare polisförhör har han endast erkänt två brott som rör skadegörelse. De fallen handlar om att han skjutit med sin Glock-pistol på två gatuskyltar och de erkände han även i tingsrätten på måndagen.

Efter skjutningen mot tre personer utanför badhuset Aq-va-kul på Regementsgatan sommaren 2010 upphörde fynden av tomhylsor. Enligt åklagaren hade Peter Mangs länge försökt bygga egna hylsfångare, men gett upp och i stället letat efter hylsfångare att köpa på nätet.

Med båda händerna på armstödet lyssnade Peter Mangs när Solveig Wollstad fortsatte att läsa upp åtalet på måndagsmorgonen. Han snurrade lite på den blåa stolen och sneglade snett ned i bordet. Åtalet består av totalt 20 punkter:

• Tre mord.

• 12 mordförsök mot totalt 24 personer.

• Förberedelse till mord.

• Olaga hot och skadegörelse.

• Övergrepp i rättssak.

• Två fall av skadegörelse.

"Gärningen har varit livsfarlig" var en formulering som Solveig Wollstad ofta återkom till när hon berättade om mordförsöken, bland annat skottlossning mot en moské i Malmö, skott mot en man i en lägenhet, avlossade skott mot en man som tränade i ett gym och en man som sköts på nära håll i ett gatukök. Enligt åklagare har han ofta använt en Glock 19 när gärningarna begåtts.

– Peter Mangs förnekar gärningen. Han bestrider skadeståndsskyldighet, säger försvarare Jesper Montan efter varje punkt utom skadegörelserna som polisen inte kände till förrän Mangs berättade om dem under förhör.

Den 23 oktober 2010 sköt Peter Mangs mot tre kvinnor i ett kök på Sörbäcksgatan i Malmö, hävdar åklagaren. En av dem höll sin ettårige son. Två av kvinnorna träffades – men kulan som gick mot kvinnan med barnet missade.

Två dagar senare sköt Mangs mot en 57-årig man i dennes skrädderi, enligt åtalet. Han försökte jaga ifatt skytten, som svarade med att skalla sitt offer.

Tidigare samma dag hade 57-åringen varit ute och demonstrerat mot just det faktum att en serieskytt härjade i Malmö

Peruk, hylsor, keps med ett X på, väska med utklippt utrymme för pistol, huva, dyrkpistol, lasersikte, kartonger, tillbehör till ljuddämpare, skinn, hylsfångare, en pistolförpackning. Allt fanns lätt tillgängligt och ordentligt ordnat i bostaden.

– Det kan tyda på ett visst övermod, en övertygelse om att polisen aldrig skulle kunna hitta honom. Åklagaren kommenterade att det handlar om en person med stor ordning och reda, säger Ole Rothenborg.

De redogjorda fynden är bara några av alla bevis som Solveig Wollstad nämner. Ett annat är Mangs väst där han bland annat förvarade en dolk, öronproppar, telefonkort, ammunition till bägge pistolsorterna, ett provrör med vitt pulver, tejp, en extra vapenpipa och dödsbrickan från hans sju år äldre syster som dog 24 år gammal i överdos 1990.

Systerns död har satt djupa spår hos Mangs, enligt åklagaren Håkan Larsson.

– Han har haft omfattande kontakt med psykiatrisk vård. Han har känt sig ensam, misslyckad och har haft en oförmåga att känna känslor. Han har varit rädd för att skada någon. Det är därför som han tar kontakt med psykiatrin, säger Larsson när han beskriver Mangs.

I möten med psykiatriker talar han om psykopati och sitt intresse för döden.

– Han beskriver sig själv som en övermänniska. Han upplever alla andra som inskränkta och tråkiga. Han har också undrat hur det känns att döda någon. Han har varit nyfiken på att döda.

Favoritboken är ”Lasermannen”. Enligt Larsson har han rekommenderat andra personer att läsa boken via forum på nätet.

Mangs verkar inte reagera så mycket på Larssons beskrivning av honom. Men ibland vänder han sig till advokat Douglas Norking och småviskar lite.

Larsson återkommer ofta till Mangs möten med psykiatrin. I slutet av 2000-talet började han bli irriterad och frustrerad.

– Han blev orolig notoriskt och otålig. Han försökta lista ut testerna som gjorde av honom, säger Larsson.

Mangs har tidigare varit i kontakt med Socialstyrelsen och bett om att hans journaler ska förstöras.

Mangs har haft en enda vän, enligt åklagare Håkan Larsson. De har gått flera promenader tillsammans. Under en höstpromenad 2009 berättade Mangs att han skjutit ihjäl 20-åriga Trez West Persson.

Våren 2010 blev han engagerad i en förening om konspirationsteorier. Vid samma tidpunkt blev flera personer beskjutna.

– Mangs har även visat intresse för mediernas rapportering om skjutningarna i Malmö, säger Larsson.

En återkommande bild som hittats i en smartphone, datorer och på en kopierad lapp i köket hos Mangs föreställer en pistol, närmare bestämt en Glock.

"This is my pistol, there are many like it, but this one is mine..." står det under bilden. Wollstad konstaterade att citatet förekommer i flera krigsfilmer. Det är en variant på den amerikanska marinkårens så kallade ”rifleman's creed”, skriven under andra världskriget och berömd från Stanley Kubricks ”Full Metal Jacket”.

Det finns flera andra lappar i lägenheten. Det finns till exempel en slags kalender där det står "Pang".

Åhörare och den åtalade kan följa med på en karta på en tv-skärm. Hon nämner också två adresser till Mangs mor.

Därefter presenteras brottsplatserna – flera ligger i närheten av bostadsadresserna. Försvarsadvokaterna spänner ögonen i kartan, Mangs tittar också intresserat.

Håkan Larsson presenterade Mangs vapen. Flera av dessa är ombyggda, en pistol har till exempel utrustats med tre lasersikten. Larsson berättar också att flera pipor köpts via en amerikansk nätsajt. Därefter reste Mangs till Florida för att kunna hämta hem piporna. Vapendelarna byggdes in i en basgitarr för att inte bli upptäckt av tullen, enligt Larsson.

– Han har alltså smugglat vapendelar, säger han.

Chefsrådman Lennart Strinäs följer noggrant med i bildvisningen av Mangs vapen. Mangs tittar också, han lägger händerna bakom huvudet och lutar sig tillbaka.

Solveig Wollstad beskriver oron bland Malmöborna under den tid som en misstänkt serieskytt härjade i staden. En av de som demonstrerade mot våldet blev sedan utsatt för en skjutning på Lönngatan, enligt Wollstad.

– Folk var rädda, säger hon.

Inför gripandet kontaktade polisen Peter Mangs per telefon. Telefonsamtalet spelades upp under rättegången.

– Jag heter Anders och ringer från polisen.

– Vad konstigt, säger Mangs som låter påtagligt nervös och misstänksam.

Han vill få bevis på att det verkligen är polisen. "Anders" berättar sedan att polisen finns i trapphuset och ber honom gå ut till dem. Medan samtalet spelades upp tittade Mangs bort åt sidan. Sneglade lite mot bordet.

– Polisen, polisen. Jag öppnar, jag öppnar, säger till slut Mangs i det uppspelade samtalet när han hör att polisen börjar rycka i dörren.

Gripandet av honom sker den 6 november 2010. Han häktas några dagar senare, den 9 november.

Tingsrätten hade väntat ett stort intresse för förhandlingarna, som kan följas från en sal i det närbelägna rådhuset. Journalister från åtta länders nyhetsmedier är på plats. Det är säkerhetskontroll i entrén till tingsrätten och gator utanför är avspärrade.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt