Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Manifestation fyllde Sergels torg

Sergels torg fylldes under ljusmanifestationen för de norska terroroffren.
Sergels torg fylldes under ljusmanifestationen för de norska terroroffren. Foto: Fredrik Persson / Scanpix
Tusentals människor samlades på fredagen på Sergels torg i Stockholm för att hedra dödsoffren efter terrorangreppet i Norge.

Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, arrangerade ljusmanifestationen. Men de flesta borgerliga ungdomsförbunden var med på scenen för att säga några ord och tända ett ljus. De liberala ungdomarna i LUF och Grön ungdom kunde inte närvara. Sverigedemokraternas ungdomsförbund var inte inbjudet.

Talare var bland andra moderata justitieministern Beatrice Ask och de tidigare partiledarna för socialdemokraterna, Ingvar Carlsson och Mona Sahlin.

– Attentatet mot regeringsbyggnaden och massmordet på Utöya var en politisk handling. Den var genomtänkt och planerad in i minsta detalj och det var en djävulsk handling, sade Ingvar Carlsson.

Artister  var Laleh och Sarah Dawn Finer.

Ella Coogan, 20 år från Stockholm, var en av dem som kommit till Sergels torg.

– Jag är här för att hedra de barn och ungdomar som dödades i Norge, sade hon.

Hon var även på minnesstunden vid norska ambassaden i lördags och säger att hon har tänkt mycket på det som hänt de senaste dagarna. Ella Coogan är själv engagerad i Ung Vänster.

– Jag hoppas inte att det här leder till att ungdomar blir rädda för att engagera sig, utan att de känner att det är ännu viktigare att vara aktiv.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.