Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 05:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/manifestation-redo-betala-bildts-flygbransle/

SVERIGE

Manifestation redo betala Bildts flygbränsle

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, 49, har i dag, lördag, suttit fängslad i 4.500 dagar. Det uppmärksammades med en manifestation i Stockholm. ”Vi är redo att erbjuda Carl Bildt bensinpengar om han flyger till Eritrea”, säger samhällsdebattören Kurdo Baksi.

Klockan 15 samlades ett hundratal personer i en manifestation på Sergels torg, arrangerad av organisationen Free Dawit Isaak och tidskriften Svartvitt. Bland talarna fanns Expressens chefredaktör, Thomas Mattsson, Dagens Nyheters kulturchef, Björn Wiman, och den svensk-eritreanske journalisten Meron Estafanos.

– Det är viktigt att Dawit Isaak inte tillåts bli en fiktion, ett emblem för pressfrihet och för motståndet mot en grym diktatur. Genom att samlas så här påminner vi oss om att han framför allt är en levande människa, säger DN:s kulturchef Björn Wiman.

Kurdo Baksi, chefredaktör för Svartvitt säger till DN:

– Fångvaktare som hoppat av hävdar att Dawit Isaak fortfarande lever. Det är viktigt att kampanjen för att han ska friges fortsätter.

Han är mycket kritisk mot hur den svenska regeringen agerat för att få Dawit Isaak frigiven.

– Varken statsministern eller utrikesministern har varit i Eritrea och försökt tala med makthavarna där. Inte heller Socialdemokraterna gjorde någonting när de satt vid makten. Och kungen har inte ens kommit sig för att skriva ett brev till Eritreas president, säger Kurdo Baksi.

Han frågar sig när UD ska börja agera.

– Det har gått 4.500 dagar och den så kallade tysta diplomatin har inte resulterat i någonting annat än Dawit Isaaks ofrhet.

Lördagens manifestation hade i huvudsak två syften, enligt Baksi.

– Det ena är att tala om att vi är redo att erbjuda utrikesminister Carl Bildt bensinpengar om han flyger till Eritra, det andra att påverka UD att agera.