Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Manifestationer för förföljda kristna i Irak och Syrien

Under lördagen hölls manifestationer i en rad svenska städer samt i andra länder, till stöd för förföljda kristna i Irak och Syrien. Vid Mynttorget i Stockholm samlades ett tusental personer till en demonstration.

De demonstrerande efterlyste inte minst ett större engagemang från världssamfundet och FN mot IS (Islamiska Staten) hårda förtryck mot kristna i Irak. I staden Mosul ställdes kristna irakier tidigare i sommar inför ultimatum: konvertera till islam, lämna Mosul eller dö.

– Länge har muslimer och kristna levt sida vid sida i regionen. För första gången har Mosul tömts på kristna, sade Metin Rhawi, en av initiativtagarna till demonstrationen, till Expressen.

– Det IS gör är oacceptabelt. Religionsfrihet är en mänsklig rättighet över hela världen, och det är inget man kan tumma på.

Vid demonstrationen på Mynttorget höll Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt ett tal. Och på Twitter skriver han:

”Stoppa förföljelsen av kristna i Irak. Världen måste agera. Stor samling i Stockholm, tack för att jag fick tala.”

I Norrköping gick S-kommunalrådet Lars Stjernkvist i spetsen för ett tåg med ett tusental demonstranter. Michel Yousef, en av arrangörerna, inledde sitt tal med en historisk koppling till det som drabbat den kristna befolkningen i dagens Irak, skriver Norrköpings Tidningar på nätet.

– I dag står jag här med krossat hjärta. Samma sak håller på att hända som för hundra år sedan, sade Michel Yousef, med hänvisning till det folkmord på syrier, assyrier, kaldéer och andra minoriteter som går under benämningen Seyfo och som pågick mellan 1915 och 1923.

Även Fp-riksdagsmannen Fredrik Malm talade:

– Jag lovar att det inte finns några syrianska självmordsbombare. Den kristna befolkningen vill leva sida vid sida med alla. När människor fördrivs från sina hem, så försvinner också spåren efter en hel civilisation, sade Fredrik Malm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.