Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Manliga advokater mest mot samtycke

Foto: Christine Olsson/TT

Våldtäktsparagrafen måste skrivas om och ett samtycke till sex krävs, anser allt fler. Men varannan advokat är emot en sådan formulering. Det framgår av en attitydundersökning som tidningen Legally Yours gjort, skriver Dagens Juridik.

Starkast är motståndet bland brottmålsadvokaterna – 75 procent är emot en samtyckeslag och bara elva procent är för.

Åsikterna skiljer sig också stort mellan kvinnliga och manliga advokater. Nästan 40 procent av kvinnorna är för en samtyckeslag jämfört mot bara knappt 13 procent av männen. Omkring 31 procent av kvinnorna är aktivt mot, jämfört mot 58 procent av männen.

Advokatsamfundet har tidigare, bland annat som remissinstans till en statlig utredning, uttryckt sitt motstånd till ett krav på samtycke, bland annat med motiveringen att en sådan skrivning riskerar att leda till en omvänd bevisbörda – att den åtalade måste bevisa sin oskuld.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.