Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Mannen är en missnöjd asylsökande”

Mannen ska ha sökt asyl i Sverige, uppger en poliskälla.
Mannen ska ha sökt asyl i Sverige, uppger en poliskälla. Other: Bertil Ericson/TT

Polisen höll på fredagen ett mer än tre timmar långt förhör med den man som misstänks för att ha hotat spränga Moderaternas och Socialdemokraternas högkvarter. ”Han ska vara asylsökande och missnöjd med hur han behandlats”, uppger en poliskälla till DN.

Under fredagens förhör med mannen hade han sin advokat Peter Nilsson vid sin sida. Förhöret tog drygt tre timmar och var inte avslutat förrän efter klockan 20 på kvällen.

Peter Nilsson vill inte kommentera vad som sades under förhöret:

– Nu väntar vi på vad som ska hända härnäst, men jag vill inte gå in på vad som hände under förhöret, säger Peter Nilsson till DN.

Mannen är misstänkt för grovt olaga hot och grovt falskt larm och efter fredagens förhör beslutade åklagaren att mannen fortsatt ska vara anhållen.

Den misstänkte mannen, som är i 40-årsåldern, greps på torsdagen efter fem timmars samtal med polisens förhandlare. Först då gav den misstänkte bombmannen till slut upp. Dramat började på eftermiddagen med att han tog sig till kontoret för Civil rights defenders.

– Han tog sig till kontoret för en människorättsorganisation och hotade att spränga både Moderaterna och Socialdemokraterna i luften. Han ska vara asylsökande och missnöjd med hur han behandlats och när polisen kom till platsen framförde han krav riktade mot oss, samhället och riksdagspartierna, framför allt Socialdemokraterna och Moderaterna, uppger en poliskälla till DN.

Den misstänkte ska också ha framfört krav om att få träffa en journalist, uppger poliskällan. Men det är inga uppgifter som Stockholmspolisen officiellt bekräftar.

Efter att mannen hade överlämnat sig själv till polisen kunde de konstatera att han inte hade en riktig bomb på sig.

– Han hade något som såg ut som ett bombbälte, men det var inte skarpt. Det var hemmagjort med vad som såg ut som någon typ av patronhylsor och på håll såg det ut som ett riktigt bombbälte, säger poliskällan.

Mannen fördes till Norrmalms polisstation, där han anhölls efter beslut av åklagare klockan 00.30 natten mot fredagen. Att mannen skulle vara en asylsökande som är missnöjd med hur han behandlats är inget som Stockholmspolisens presstalesman Towe Hägg vill kommentera.

– Vi utreder ett grovt olaga hot och den misstänkte är inte klar i förhör. Vi kommenterar inte arbetet, vad som sagts och inte sagts. Det jag kan säga är att vi har haft en förhandling som gått väldigt bra och att han greps utan dramatik.

– Han har haft ett föremål med sig och det föremålet har visat sig vara ofarligt.

Enligt Towe Hägg har polisen gjort husrannsakan under torsdagen ute på Värmdö.

– Vad den har gett, eller om den har gett något, är inget vi diskuterar, säger Towe Hägg.

Migrationsverkets presstjänst uppger att man har fått information från polisen om att mannen kan ha varit asylsökande.

– Vi fick uppgifter till presstjänsten i går kväll (torsdag kväll) om att polisen spekulerar i om mannen eventuellt ska ha varit asylsökande. Men det är inget som vi varken kan bekräfta eller dementera, säger presskommunikatör Max Landergård.

Tidigt på fredagsmorgonen uppgav Stockholmspolisen att mannens identitet var fastställd. Polisen har hållit ett första förhör och delgivit mannen misstanke om brott. Han misstänks för grovt olaga hot och grovt falskt larm.

– Det har gjorts en begäran om offentlig försvarare, och han kommer att tilldelas en under dagen. Åklagaren kommer att ta ställning till fortsatt frihetsberövande under dagen, säger Towe Hägg.

Polisen ska även genomföra andra förhör, men vill inte avslöja med vilka.

Polisen vill inte gå in närmare på mannens motiv.

– Han har visat missnöje med riksdagspartier. Men vi är inte klara med hela utredningen än utan måste ta reda på mer.

Paul Hansson, som är chef för polisens förhandlingsgrupp, säger till SVT att det tog tid innan förhandlarna fick klartecken att ringa mannen. Förhandlare ska ha suttit redo i 50 minuter innan de fick klartecken – trots att de hade telefonnumret.

– Och det är farligt eftersom vi då inte har någon kontroll. Det kan sluta med att han spränger sig själv, eller – ännu värre – springer ut därifrån, säger Paul Hansson till SVT.

Towe Hägg säger att polisen kommer att göra en ”reflektion över ärendet senare i veckan”.

– Då får vi även titta på hans utsagor. Insatsen är inte färdigutredd. Varje verksamhet gör en erfarenhetsberättelse.

Vid lunchtid utsågs advokat Peter Nilsson till den 43-åriga mannens offentliga försvarare, men hade då inte varit i kontakt med honom.

– Nej, jag vet inget mer i ärendet eller hur min klient ställer sig till anklagelsen än, säger han till DN.

Senast klockan 12 på måndag ska åklagare besluta om frisläppande eller häktning.

Varken Socialdemokraterna eller Moderaterna vill kommentera händelsen på fredagen.

– Vi hänvisar alla ärenden som gäller säkerhet till polisen, säger Oscar Karlflo på Moderaternas pressjour.

Håkan Gestrin, pressamordnare hos Socialdemokraterna, uppger att partitet avvaktar polisutredningen och har som policy att inte kommentera deras säkerhetsarbete.

Säkerhetspolisen (Säpo) vill inte gå in på om gårdagens bombdrama har påverkat säkerhetsarbetet kring de politiska partierna, eller om man har skärpt personskyddet för statsledningen.

– Hur vi jobbar med skyddspersoner går vi inte in på eftersom vi då riskerar att inte kunna skydda dem på ett bra sätt, säger Mark Vadasz, kommunikationschef på Säpo.

Enligt säkerhetspolisens egen analys har hotbilden mot Sverige höjts sedan valet 2009. Valrörelsen har hittills inneburit en del oroligheter med stökiga demonstrationer och sammandrabbningar mellan höger- och vänsterextrema grupper. I år kommer även nazister att närvara under Almedalsveckan.

Mark Vadasz vill dock inte kommentera hur Säpo agerar i de frågorna.

– Vi är inne i supervalåret och svensk polis i allmänhet har aldrig varit så väl föreberedda som i år. Det finns ett bra samarbete med andra polismyndigheter, och vi samarbetar även med partier och kommuner, för att lyfta det allmänna säkerhetsmedvetandet bland våra förtroendevalda, säger Mark Vadasz.

– Svensk polis i allmänhet gör otroligt viktiga insatser för att valrörelsen ska kunna fortskrida tryggt och säkert, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.