Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 03:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/mannen-bakom-bombhot-pa-malmo-centralstation-ska-domas/

Sverige

Mannen bakom bombhot på Malmö centralstation ska dömas

Den 44-årige man som bombhotade tio personer på Malmö centralstation den 10 juni kommer att dömas för brott, skriver Sydsvenska Dagbladet. Nu ska mannen genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning som ska avgöra om påföljden blir fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

– Det var inte ett oväntat beslut från tingsrätten, säger Soroush Shahram, den 44-årige mannens försvarsadvokat, till DN.

TT Text

På förmiddagen den 10 juni gick en 44-årig man in med två väskor på Malmö centralstation. Där uttalade han hot till flera personer om att han hade en bomb och sprängmedel, varpå polisen sköt honom i benet. Hela händelsen fångades av övervakningskameror och en väktares kroppskamera. 

På torsdagen började rättegången mot mannen, som står åtalad för grovt olaga hot mot tio målsäganden på stationen, samt våld mot tjänsteman efter att på häktet slagit två kriminalvårdare.

TT rapporterade att den 44-årige mannen varit febersjuk i flera dagar och att han vid händelsen upplevt att han varit förföljd av män med walkie-talkies, enligt försvarsadvokat Soroush Shahram.

Även åklagare Tomas Olvmyr hade uppfattningen om att mannens agerande beror på måendet och säger till TT att de inte har hittat något som tyder på att det skulle vara en planerad gärning.

På tisdagen avslutades rättegången mot mannen. Tingsrätten bedömer att bevisen är övertygande och den 44-årige mannen ska nu genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning, som kommer att ligga till grund för om mannen ska dömas till fängelse eller till rättspsykiatrisk vård, enligt Sydsvenska Dagbladet

Mannen har tidigare genomgått en mindre sinnesundersökning som enligt Sydsvenska Dagbladet visar på att han ”kan ha agerat under påverkan av en allvarlig störning”.

– Han har dimmiga minnesbilder av händelseförloppet, och att han nu ska genomgå en undersökning är det inte mycket att säga om, säger mannens försvarsadvokat Soroush Shahram.

Hur ställer sig din klient till den?

– Han menar att han är frisk i dag men att han inte mådde så bra då.

Soroush Shahram anser också att polisens uppgifter på deras agerande på Malmö centralstation ”är anmärkningsvärda”.

– Polisen har inte hört någonting när de kom dit, utan har bara agerat. De säger att de inte hör något från honom, utan kommer bara fram och skjuter. Jag tycker det är anmärkningsvärt.

Är det något som ni kommer att gå vidare med på något vis?

– Det kan jag inte uttala mig om i dag utan vi tar en sak i taget.  

En ny förhandlingsdag ska hållas om en dryg månad, enligt Sydsvenska Dagbladet. Då ska också brottspåföljden avgöras. 

– Datum för förhandlingen är inte klart. Rätten ska återkomma till oss när undersökningen är utförd, säger Soroush Shahram till DN.

Läs mer: Man skjuten av polis på Malmö centralstation 

Läs mer: Man åtalas för hot om sprängmedel på Malmö centralstation