Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/manniskan-far-i-sig-motsvarande-ett-kreditkort-i-veckan/

Sverige

Människan får i sig motsvarande ett kreditkort i veckan

Plast i havet är ett växande problem. Foto: Paulo de Oliveira/TT

Vi människor kan i snitt äta och dricka omkring fem gram mikroplaster per person och vecka, motsvarande vikten av ett kreditkort, enligt forskare.

Uppdatering 190612 16.20: Texten har tillfogats en rättelse

Främst kommer plasten från flaskvatten, men små nästan osynliga plastbitar finns även i skaldjur, öl och salt, enligt forskare i australiska Newcastle.

Slutsatsen bygger på 52 granskade studier, och är den första där man försökt att uppskatta vikten av mikroplaster som varje människa får i sig. Under ett år rör det sig om ett kvarts kilo. Intaget är ett globalt genomsnitt, Europa har mycket mindre plastfibrer i vattnet än till exempel i USA. 

– Plasterna förorenar Inte bara våra hav och vattenvägar och dödar marint liv, de finns i alla oss, säger Marco Lambertini, generaldirektör för Världsnaturfonden (WWF).

Forskarna vet ännu inte om och i så fall hur mikroplaster påverkar oss. Men genom att beräkna den ackumulerade mängden hoppas forskarna att man så småningom kommer att kunna beräkna dess effekter. WWF vill se globalt agerande mot plastnedskräpningen i naturen, och att världens länder åtar sig att bekämpa den.

De två senaste deccenierna har lika mycket plast producerats som tidigare i världshistorien totalt, och tillväxten beräknas fortsätta med fyra procent årligen fram till 2025. Mer än tre fjärdedelar slutar som sopor, och en tredjedel av det hamnar i naturen där den sprids på land, i floder och hav.

Rättelse: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om mängden plast som tillverkats på senare år.