Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Margot Wallström om bränderna: SD har ett ansvar

Sverigedemokraternas retorik bidrar till att skapa rädsla och kan bli den utlösande faktorn för attentat. SD-ledarens avståndstagande från brända flyktingförläggningar är inte tillräckliga, säger utrikesminister Margot Wallström (S) i en intervju om flyktingkrisens rötter och effekter.

Flyktingkrisen upptar nu de flesta ministrarnas tid, så också utrikesminister Margot Wallströms. Från möten med syriska kvinnoorganisationer i FN-skrapan i New York, via EU-mötena i Bryssel till ett besök på ett hem för ensamkommande flyktingbarn på Södermalm i Stockholm möter den socialdemokratiska ministern effekterna av krig och oro i världen.

En del av det som händer nu känner hon igen från sina tio år i regeringen på 1980- och 90-talen. I år har ett tjugotal boenden för asylsökande brunnit i Sverige.

– Det var bränder då också, när vi tog emot flyktingarna från Balkan. Det är ett mönster som går igen. Här har inte minst Sverigedemokraterna ett ansvar.

Foto:
Margot Wallström har satt ny prägel på utrikesministerns kontor, Sveriges vackraste ministerrum. Foto: Roger Turesson

Hur tänker du då?

– Deras retorik bidrar till att skapa rädsla. Och den kanske också blir den utlösande faktorn för den som har onda tankar och själv är rädd, säger Margot Wallström.

Hon säger att Sverige måste få slut på bränderna och tycker att Sverigedemokraterna borde reagera mot kriminaliteten.

– Det är ju kriminellt att bränna ned byggnader och hus där flyktingar ska bo. Då borde de väl hjälpa till att bekämpa den typen av aktiviteter.

Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson väntade länge med att ta avstånd från bränderna, men på torsdagen lade han ut ett inlägg på Facebook där han fördömde både bränder och hot mot SD-politiker. ”Ingen är tvingad att uttrycka sig på ett sätt som förstärker hat och rädsla. Ingen har rätt att utöva våld. Mordbrand och hot är grov brottslighet som ska bestraffas.”, skriver Åkesson.

Men Margot Wallström anser inte att det räcker. Hon påpekar att Sverigedemokraterna i Lund sprider adresser till planerade flyktingboenden, men det är inget som SD-ledaren tar avstånd ifrån.

Foto:
Margot Wallström om bränderna i asylboenden:”Det var bränder då också, när vi tog emot flyktingarna från Balkan. Det är ett mönster som går igen. Här har inte minst Sverigedemokraterna ett ansvar. ”Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sveriges röst i världen är lite hes när DN träffar henne på tjänsterummet i Arvfurstens palats. Skymningen faller över Stockholm och hon tittar längtansfullt ut genom fönstret och konstaterar att hon inte varit ute i  ljuset alls i dag. Hennes schema är digert, inte helt olikt hennes moderate företrädare, Carl Bildts.

Hon har satt ny prägel på utrikesministerns kontor, Sveriges vackraste ministerrum. Möblerna har fått lila överdrag och alla stora kartor som Carl Bildt omgav sig med är bortstädade från golvet.

Bildt höll sig borta från inrikespolitiken. Wallström däremot har tillbringat en del av förmiddagen med ett samtal med det socialdemokratiska kommunalrådet i Filipstad.

Foto:
Sverige kommer att bli ännu tuffare mot EU, för att få ekonomiskt stöd och avlastning, enligt utrikesministern. Foto: Roger Turesson

Margot Wallström är nummer två i regeringen, skulle något hända Stefan Löfven träder hon in i hans ställe. Nu är hon mycket orolig. Inte bara för att freden ser ut att vara långt borta i Syrien. Situationen i  Sverige bekymrar henne. Det var därför hon talade med Filipstads Per Gruvberger.

– De vet inte hur de ska klara sin budget, de har upp till 200 barn som de inte kan placera i skolan nu. Och socialtjänsten går helt på knäna. Kommunalrådet säger att risken är att det blir en polarisering mellan människor i samhället, som blir farlig därför att den sprider rädsla.

Margot Wallström säger att det finns en punkt då flyktingmottagandet blir en sådan påfrestning på det svenska samhället att vi inte klarar mer.

– Jag tror att de flesta känner att vi inte kan upprätthålla ett system där det kanske kommer 190 000 människor varje år, i längden kommer våra system att braka ihop. Och det mottagandet kommer inte att få folkligt stöd. Vi vill ju att det ska vara ett värdigt mottagande av dem som kommer hit.

Margot Wallström kan inte ange var den punkten finns. Men hon säger att Sverige inte har någonting att skämmas för.

– Vi har verkligen visat att enskilda människor har ställt upp och varit helt fantastiska i den här svåra situationen. Vi förstår hur världen ser ut. Vi tycker att ett gott samhälle att leva i är ett samhälle som är generöst, men det är också ett samhälle som måste fungera. Vi måste hålla ihop samhället, det har vi huvudansvar för.

Sverige kommer att bli ännu tuffare mot EU, för att få ekonomiskt stöd och avlastning, enligt utrikesministern. Hon har tio års erfarenhet som EU-kommissionär, och hade inte trott att hon skulle få se unionen så här.

– Jag måste medge att det har funnits ögonblick på slutet här av jättestor besvikelse. Jag har hört inlägg från medlemsländer som har varit helt häpnadsväckande och väldigt nedslående.

Margot Wallström kallar det som händer i Syrien nu för den största humanitära krisen i modern tid. Över halva befolkningen är på flykt, inom och utom landet. Hon befarar att kriget kommer att pågå ett bra tag till.

Foto:
Margot Wallström om flyktingströmmen genom Europa:”Jag måste medge att det har funnits ögonblick på slutet här av jättestor besvikelse. Jag har hört inlägg från medlemsländer som har varit helt häpnadsväckande och väldigt nedslående.”Foto: Erwin Scheriau/EPA

I dag, fredag, träffas utrikesministrarna från USA, Ryssland, Iran, Saudiarabien och Turkiet för att tala om läget.

– Alla förstår att det måste till en politisk lösning som visar vägen. Det kan vara positivt att det i det här ganska desperata läget föra samman länder till en dialog. Men kvinnorna finns inte med runt bordet, hur ska man kunna bygga en framtid utan halva befolkningen? frågar Margot Wallström.

– Mer och mer så tänker jag att det borde vara kvinnorna som får komma till tals. De är de som orkar se på framtiden, som orkar tänka på hur vi ska reparera det som redan förstörts och skapa en framtid för våra barn. Resten är att göra Syrien till ett slagfält för alla möjliga intressen, stormaktsintressen, militära intressen, sekteristiska intressen.

Debatten om hur fred ska kunna skapas i Syrien förs framför allt längs två vägar. En pekar mot att låta Syriens diktator Bashir al-Assad sitta kvar, i alla fall under en övergångsperiod, för att kunna arbeta med någon inne i landet. Andra argumenterar för att upprätta säkra zoner och humanitära korridorer där förföljda och hotade människor kan ta skydd. Den svenska utrikesministern ser problem med båda vägarna, men hon vill inte stänga dörren till någon av dem.

– Fler och fler betonar att det är viktigt att inte förstöra alla samhällsstrukturer. Läxorna från Libyen och Irak och Afghanistan är sådana att man måste planera för vad som ska komma efter en fredsuppgörelse och inte förstöra alla samhällsstrukturer. När många säger att Assad måste ha en roll i en övergångsperiod så är det vad man avser.

– Det är inte förrän en sådan plan blir konkret som man kan ta ställning. Men jag har mina tvivel. Hur ska man någonsin få legitimitet när den här regimen har bombat sin egen befolkning och använt kemiska vapen. Hur ska den någonsin kunna få trovärdighet hos den egna befolkningen? Det kommer att vara en jättestor uppförsbacke.

Foto:
Foto: Roger Turesson

Hon säger att en övergångsregering är en annan modell som måste diskuteras. När det gäller förslagen om flygförbudszoner, dit Assadregimens ökända tunnbomber inte når, har Margot Wallström en varning.

– Det finns ju väldigt dåliga erfarenheter av detta, inte minst i mitten av Europa, säger hon och syftar på massakern i Srebrenica.

– Det måste vara zoner och de ska vara säkra, annars blir de dödsfällor.

Rysslands militära inblandning i Syrien har försvårat konflikten ytterligare och stärkt Assads ställning, enligt den svenska utrikesministern.

Utrikesministern säger att Ryssland gick in i kriget i  Syrien av flera orsaker. Landet vill dra uppmärksamheten från Ukraina, ta sig åter upp på världsscenen och visa vad Ryssland förmår militärt. Dessutom har landet historiska band med Syrien.

– Det blir en väldigt giftig cocktail av intressen.

Andra ingredienser i den är Iran, som också stöder Assad-regimen, samt Assad-motståndarna Saudiarabien och Turkiet. Det senare landet vill EU samarbeta närmare med. Den senaste veckan har Turkiet bombat kurdisk gerilla i Syrien, grupper som slåss mot IS och Assad.

– Turkiet försvarar sina egna intressen. Det kan bli farligt därför att misstag kan ske, och då får man sammanstötningar på syrisk mark mellan parter som annars kanske skulle strida någon annanstans. Syrien kan bli ett slagfält för hela världen till sist.

Det finns forskare som varnar för att det här snabbt kan utveckla sig till ett världskrig. Hur ser du på det?

– Jag vet inte om det hjälper att börja varna för världskrig.

– Vi har redan förbrukat fyra säkerhetsrådsresolutioner, två FN-sändebud och är inne på det tredje. De som arbetar med att försvara mänskliga rättigheter har inte haft tillträde. Det är ett jättebesvärligt läge. Och då borde stormakterna också ta ansvar för att hitta en politisk väg framåt i stället för att använda det som slagfält.

USA diskuterar att skicka marktrupper till Irak som kan komma att delta i direkta strider tillsammans med andra förband. Det finns uppgifter om att de också kan strida i  Syrien. Gör det läget säkrare?

– USA resonerar om framgångarna militärt, att de inte har räckt till. Men vi skulle ju önska att det var fler som sade ”låt oss hitta en politisk lösning” i stället för att satsa militärt. Vi från EU:s sida försöker ge FN:s särskilda sändebud Staffan de Mistura allt stöd han behöver för en politisk lösning. Men just nu är den långt borta, tyvärr.

Den bästa möjlighet Margot Wallström ser vid sidan av att stärka de Misturas roll är att stödja de delar av det syriska civilsamhället som fortfarande fungerar. Det är bland annat där arbetet med kvinnoorganisationerna kommer in i bilden.

– Jag tror att man måste börja i de områden där det inte varit så mycket strider än, där det finns någon form av infrastruktur. Hur kan vi bidra till att den förblir, att människor kan stanna?

Verktyget för att kunna göra det är bistånd. Men Sverige skär nu ned sin biståndsbudget för att kunna betala flyktingmottagandet. UD sitter nu med ett sparbeting från Finansdepartementet.

– Vi kommer att kämpa för att försvara det som är grundprinciperna för vårt bistånd, det är ju det som tar itu med grundorsakerna till att människor flyr. Vi får inte göra det som är kontraproduktivt.

Foto:
Margot Wallström om kriget i Syrien och att allt fler blandar sig i det:”Det kan bli farligt därför att misstag kan ske, och då får man sammanstötningar på syrisk mark mellan parter som annars kanske skulle strida någon annan stans. Syrien kan bli ett slagfält för hela världen till sist.” Foto: Bassam Khabieh/Reuters

Sverige lade 2011 mycket pengar och prestige på att delta i den Natoledda flyginsatsen mot Libyen. Den kom till med ett FN-mandat för att skydda civilbefolkningen. Insatsen har haft stor betydelse för det som sedan hände i Syrien.

– Det hemska är att man inte planerade för vad som ska komma sedan. Tanken var ju rätt. Det var första gången man tillämpade principen att FN har en skyldighet att skydda civilbefolkning, det var ju något fantastiskt att man fick med Ryssland på det. Men slutresultatet blev ju kaos i Libyen, säger Margot Wallström.

Är det okej att göra så att man går in och välter en regim och sedan i  princip bara drar?

– Nej, det är verkligen inte okej.

Ser du några utsikter till en humanitär intervention i Syrien?

– Det är klart att det som hände i Libyen är ett hinder, särskilt från Rysslands sida. Och nu när Ryssland gått in militärt i Syrien ser jag ingen chans att göra det, tyvärr.

Fakta.Margot Wallström

  • Margot Wallström har den längsta erfarenheten av alla de nuvarande ministrarna.
  • Hon tillträdde som biträdande -civilminister i Ingvar Carlssons regering 1988, blev sedan kulturminister och socialminister. Hon lämnade regeringen 1998 efter en konflikt med S-ledaren Göran Persson och blev EU-kommissionär för Miljöfrågor 1999. År 2004-2010 var hon vice ordförande i EU-kommissionen. Samma år tillträdde hon som FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör konfliktrelaterat sexuellt våld. Efter att hon lämnat det uppdraget 2012 blev hon bland annat styrelseledamot i Ica och Lunds universitet.
  • Hon har treårig gymnasieutbildning i botten, men är hedersdoktor på Chalmers tekniska högskola, Mälardalens högskola, University of Massachusetts i Lowell och Umeå universitet. Dessutom är Margit Wallström kommendör av franska Hederslegionen.
  • Hon är född 1954 i Kåge, norr om Skellefteå. Hon och maken Håkan har två söner, Erik och Viktor.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.