Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Margot Wallström: Ryska desinformationen allvarlig

Margot Wallström.
Margot Wallström. Foto: Roger Turesson

Det ryska spioneriet och desinformationen gentemot Sverige är mycket allvarlig, säger utrikesminister Margot Wallström till TT.

– Det är viktigt att hålla ett öga på det, säger hon.

Säpo konstaterar i sin rapport att Ryssland bedriver ett psykologiskt krig mot Sverige i syfte att manipulera, splittra och påverka demokratiska beslut. Upp mot en tredjedel av de ryska diplomaterna sysslar med sådan verksamhet och spioneri.

Det är ingen nyhet för utrikesdepartementet.

– Det här är en fråga som vi följer sedan lång tid, inte bara på UD och i regeringen utan också i EU-sammanhang. Vi ser att det finns en hög grad av desinformation, en blandning av fakta och fiktion från rysk sida i deras sätt att informera. Det här är något som ofta är uppe på EU:s dagordning, och vi gör också en strategisk kommunikationsplan, där vi försöker bemöta mycket av det som är rysk propaganda, säger Margot Wallström.

Hon tolkar det som en del i en större verksamhet som har att göra med Rysslands syn på världen.

– Man måste förstå att det här är en del av en rysk världsbild och rysk aktivitet som vi måste vara vaksamma mot, säger hon.

Hur påverkar detta de diplomatiska relationerna med Ryssland?

– Vi har fortfarande synen att vi ska tala direkt med varandra. Vi framför det här när det behövs, vi klagar när det behövs och vi är väldigt raka i vår kommunikation med Ryssland kring detta. Och på EU-nivå jobbar vi aktivt, också tillsammans med de baltiska länderna för att se till att vi kan bemöta den här desinformationen, säger Margot Wallström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.