Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Maria får behålla sin dotter

I flera år har Svalöv arbetat för att Maria ska förlora vårdnaden om dottern. Nu kan hon andas ut. På fredagen avslog domstolen socialnämndens senaste begäran att dottern ska omhändertas.

– Jag har sagt till Maria att nu bör du kunna vara lugn, säger hennes advokat Katarina Nordquist.

DN har i flera artiklar berättat om den märkliga och utdragna kampen mellan å ena sidan Maria, å andra sidan socialnämnden i Svalöv och familjehemmet där dottern har varit placerad under lång tid. Flickan är i dag tre och ett halvt år.

Kommunen har fått kritik för att ha saknat barnperspektiv i ärendet och för att i stället ha tagit ensidig ställning för familjehemmet.

Fallet har prövats gång på gång i domstol. Svalöv och familjehemmet påstår att Maria inte skulle klara sin roll som förälder. Den uppgiften sägs emot av flera personer som sett mamman och flickan tillsammans. Flera domstolsutslag har också gett Maria rätt.

I den senaste processen påstår familjehemmet och socialnämnden att dottern skulle ha berättat att mamman slagit henne.

Förvaltningsrätten i Skåne konstaterar att frågan redan är prövad. De förhör som hållits med flickan övertygar inte heller. Flickans berättelse om våld är allmänt hållna och under förhöret ska flickan ha suttit i knäet på familjehemsföräldern, konstaterar domstolen.

Fortfarande återstår en rättsprocess, där Svalöv begär att vårdnaden om flickan permanent ska flyttas till familjehemmet.

Kampen om var Marias dotter ska bo och vem som ska ha vårdnaden har pågått ända sedan dottern var några månader gammal. Svalöv har hela tiden arbetat för att familjehemmet ska ta hand om flickan. Sedan början av december lever dottern tillsammans med sin mamma.

Maria heter egentligen något annat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.