Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Maria Gunther: Fågelinfluensan ofarlig för människor

Sverige har fått sitt första fall av fågelinfluensa. Viruset hittades hos två döda knölsvanar i Stockholm. DN:s vetenskapsredaktör Maria Gunther svarar på tre frågor om smittan.

Nu finns fågelinfluensan i Sverige, hur farlig är den?

– För oss är den helt ofarlig. Influensastammen som svanarna bar på har aldrig smittat människor. Däremot är den mycket smittsam mellan fåglar.

Vad kommer myndigheterna att göra?

– Smittan har hittats på flera håll i Europa under hösten. Jordbruksverket har därför redan rekommenderat att djurägare som har fåglar utomhus ska ge dem mat och vatten under tak för att undvika kontakt med vilda fåglar. Fyndet av de döda svanarna i Stockholm ändrar ingenting än, men myndigheten följer förstås utvecklingen.

Finns det risk för en pandemi?

– Pandemi kallar vi bara sjukdomar som smittar många människor. Eftersom viruset H5N8 som svanarna bar på aldrig har setts smitta människor är det alltså ingen risk för en pandemi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.