Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Maria Gunther: Läkarkårens stora frihet innebär även stort ansvar

Bättre kontrollmöjligheter av pensionerade och privatpraktiserande läkare kan verka återhållande på både förskrivare och missbrukare.

En läkare i staden där jag växte upp blev av med sin legitimation efter att ha skrivit ut för mycket narkotiska preparat. Läkaren satt också i landstinget och det var bara veckor kvar till valet. Kanske var det därför som fallet fick extra stor uppmärksamhet, med tidningsrubriker som ”Kristdemokratisk politiker sålde knark”.

Men läkaren hade inte gjort någon förtjänst på utskrivningarna. I stället var de det första tecknet på den svåra demenssjukdom som flera år senare tog hans liv.

Vi kan aldrig säkert veta vad som ligger bakom när en läkare missbrukar sin förskrivningsrätt.

Kanske är det ett sätt att tjäna pengar, kanske ett tecken på sjukdom eller psykisk ohälsa, dåligt omdöme, slarv, ett försök att hjälpa utsatta personer, ett sätt att underhålla ett eget missbruk eller oförmåga att stå emot hot och påtryckningar.

Läkarkåren har fått ett mycket stort förtroende från samhället. Legitimationen ger rätt att skriva ut läkemedel som staten dessutom går in och betalar med skattepengar.

Det är ett bra system. Men en sådan stor frihet kräver också ett stort ansvar från läkarna.

Offentligt anställda läkare har chefer och kolleger som kan se att allt går rätt till, och dessutom ge stöd och råd. Men DN:s granskning visar att möjligheten att kontrollera privatpraktiserande och pensionerade läkare måste bli mycket bättre.

En läkare som vet om att hennes identitet sparas och att kontroller görs utan anmälan kan bli mer tveksam till att skriva ut felaktiga recept. En missbrukande patient kan också bli mer tveksam till att kräva det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.