Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Maria Gunther: Nu finns viljan att få fram ett klimatavtal

Det var positiva tongångar när USA:s president Barack Obama träffade Kinas president Xi Jinping.
Det var positiva tongångar när USA:s president Barack Obama träffade Kinas president Xi Jinping.

Tonen när världens ledare höll sina tal vid klimattoppmötets öppnande i Paris var både allvarlig och hoppfull.

Det bådar gott för ett nytt klimatavtal.

Fiaskot från klimatmötet i Köpenhamn 2009 får inte upprepas. Det var stats- och regeringscheferna som höll tal i Paris i går överens om.

Därför tror jag också på att världens länder kommer fram till ett internationellt, fungerande och bindande klimatavtal denna gång.

Framför allt för att viljan finns. Barack Obama, Xi Jinping, Angela Merkel och de andra världsledarna visade tydligt att det nu är dags att sätta i gång att jobba.

Flera av dem kallar det historiska mötet COP21 för en vändpunkt för klimatet, och det finns all anledning att vara hoppfull.

Aldrig tidigare har världen varit så väl informerad om problemet. Klimatpanelen IPCC:s rapport från förra året visar så tydligt det går att våra utsläpp av växthusgaser leder till högre medeltemperaturer, stigande havsnivåer, torka, översvämningar, extremt väder, smältande glaciärer och försurade oceaner.

En stor skillnad nu, jämfört med Köpenhamnsmötet, är att i stort sett alla världens länder sitter med vid förhandlingsbordet på ett helt nytt sätt och har fått ta fram sina egna lösningar för hur de ska minska sina utsläpp. För första gången har också världens moraliska ledare – som påven Franciskus och flera muslimska ledare – uttalat sitt stöd för ett avtal.

Mötet i Paris kan vara det viktigaste klimatmötet någonsin. Vår generation är den första som ser effekterna av klimatförändringarna, och den sista som kan göra något åt dem, som USA:s president Barack Obama sa i sitt tal. Han talade också om sitt ansvar som ledare för ett av de länder som släppt ut mest växthusgaser genom tiderna.

Även Kinas president Xi Jinping visade att landet vill ta ansvar för sina stora utsläpp. Tidigare har han lovat att deras utsläpp ska minska från 2030. Nu sa han för första gången att det kan ske tidigare.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel ökade också ambitionsnivån, och talade om att begränsa uppvärmningen till ännu mindre än två grader vid seklets slut. Det målet kan vara svårt att uppnå, men är förmodligen nödvändigt för att klimateffekterna ska bli hanterliga.

2015 ser ut att bli det varmaste år som hittills uppmätts, och vi kommer med allra största sannolikhet att passera en uppvärmning på en grad jämfört med medeltemperaturen före industrialiseringen. 14 av de 15 varmaste åren sedan mätningarna inleddes har infallit efter år 2000.

Oavsett vilken nivå vi vill begränsa uppvärmningen till måste vi drastiskt minska våra utsläpp av koldioxid. Därför är det avgörande för framtiden för alla människor på jorden att det blir ett internationellt avtal i Paris.

Och att det blir ett avtal som är ett golv, och inte ett tak, för världens ambitioner för klimatet, som klimatmötets ledare Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius uttryckte saken.

Klimatförändringarna slår hårdast mot världens fattigaste länder, som har minst skuld till utsläppen, och också minst möjligheter att skydda sig. Men det finns hopp om att de rikare länderna tar ansvar, i alla fall delvis. Barack Obama, Angela Merkel och Rysslands president Vladimir Putin lovade alla generösa bidrag i sina tal.

Inte heller terroristattackerna för två veckor sedan har fått sätta käppar i hjulet för klimatmötet. Frankrikes president François Hollande hoppades på en värld utan både terror och klimatkatastrofer.

Han såg tre villkor som måste vara uppfyllda för att länderna ska komma fram till ett klimatavtal.

För det första: det måste finnas en tydlig väg att följa som begränsar uppvärmningen vid slutet av seklet till under två grader, och sätt att kontrollera var femte år att alla gör vad de lovat.

För det andra: världens länder måste visa solidaritet och göra detta tillsammans. De rika måste hjälpa de fattiga.

För det tredje: Alla måste vara med, inte bara världens länder utan också företag och organisationer.

Barack Obama ser cynismen som ett stort hot mot ett avtal. Det vill säga att vi inte längre tror att det är någon mening att agera.

Men en sådan cynism uppvisade ingen av ledarna. Det stärker hoppet om ett avtal.

Den 11 december ska det vara klart.

Därefter börjar det verkliga jobbet: att omsätta klimatavtalet i praktiken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.