Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nu gäller det att se till att detta inte händer igen

I en stor organisation som Karolinska institutet kommer det alltid att finnas personer som ljuger, slarvar, fuskar och gör fel. Det som är avgörande är hur organisationen hanterar det.

Nej, medvetet förvanskade av bilder kan inte räknas som slarv.

Ända sedan augusti har KI:s ledning hävdat att det var slarv, inte fusk, som låg bakom oklarheterna i  studierna om patienterna som fick konstgjorda luftstrupar. Men nu går det inte längre att förneka att stjärnkirurgen Paolo Macchiarini är en bedragare, och rektor Anders Hamsten drog den enda rätta slutsatsen och avgick.

Vilket är det avgörande ögonblicket när man till slut måste inse att någon man litar på och har förtroende för inte alls är den personen han eller hon utger sig för att vara?

För tv-producenten Benita Alexander vid amerikanska NBC var det när hon fick ett mejl från en vän i  maj förra året. Mejlet talade om att påven Franciskus hade en resa till Sydamerika planerad två månader senare, och därför inte alls skulle kunna viga Benita Alexander och Paolo Macchiarini vid deras exklusiva bröllop på påvens privata residens, som stjärnkirurgen hade sagt att han lovat att göra. ”Vem fan är du och vad fan är det för fel på dig?” skrev hon till Macchiarini, enligt den mycket läsvärda artikeln i Vanity Fair.

För ledningen på Karolinska institutet verkar ett liknande ögonblick ha inträffat i veckan, när det ovanpå alla andra anklagelser mot Paolo Macchiarini kom fram otvetydiga bevis på att bilder har manipulerats och återanvänts i  flera olika vetenskapliga artiklar från kirurgens forskargrupp.

Läs mer: Peter Wolodarski: Människan utnyttjad i hennes svagaste tillstånd

Artiklarna handlar om djurförsök med transplanterade strupar. I  en av dem, publicerad i tidskriften Biomaterials år 2014, har samma bilder uppenbarligen ändrats med Photoshop eller något liknande program, och påstås visa resultat från olika undersökningar. Ett foto i artikeln av en transplanterad strupe i en råtta har använts igen, för att illustrera en annan studie publicerad i tidskriften Nature protocols. Dessutom verkar snitt från samma organ i samma försöksdjur även ha använts i en artikel i Biomaterials från 2013.

Det är så uppseendeväckande att inte ens Paolo Macchiarinis mest hängivna supportrar längre kan blunda för faktum: detta är solklart forskningsfusk.

Hur kunde det gå så här långt? I  debatten efter SVT:s dokumentärserie har det både pratats om en osund akademisk kultur på KI och framförts kritik mot en utveckling där enorma forskningsanslag går till forskare med stjärnstatus.

Läs mer: Stjärnkirurgen – från fakta till fusk

Ännu mer intressant är frågan vad som händer nu. På ett stort universitet som KI kommer det alltid att finnas forskare som slarvar, ljuger, fuskar och gör fel, och kanske även fler bedragare av Paolo Macchiarinis kaliber. Det som då är avgörande är hur organisationen hanterar det, tar reda på vad som gick fel och ser till att det inte händer igen.

I det här fallet har vi nu delar av facit: två döda och en mycket svårt skadad patient från Karolinska sjukhuset, ytterligare fyra döda och en skadad från operationer på andra håll, en avgången sekreterare för Nobelkommittén och en avgången rektor. Vem blir Paolo Macchiarinis nästa offer?

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.