Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Maria Larsson vill stoppa vinhandel på nätet

Efter att matkedjan City Gross börjat leverera vin tillsammans med sina matkassar snabbutreder barn- och äldreministern Maria Larsson (KD) hur lagen kan ändras för att stoppa försäljningen.

Sedan 2007 är det tillåtet att köpa vin på nätet från handlare i andra EU-länder. Det är inte så många som gör det, försäljningen står för ungefär 1 procent av all alkohol som säljs, skriver Svenska Dagbladet, SvD.

Men i somras lanserade matkedjan City Gross en vintjänst i samarbete med näthandelsbolaget Winefinder. Med den kan man köpa olika vinpaket som marknadsförs direkt på City Gross hemsida, och få alkoholen hemtransporterad tillsammans med matkassar.

Detta slog ned som en bomb och polisanmäldes av Systembolaget, som menade att det var ett intrång på deras detaljhandelsmonopol.

Åklagaren lade dock ned förundersökningen med motiveringen att lagen var för otydlig om vad som gäller vid direktimport av alkohol från oberoende mellanhänder, skriver SvD.

Barn- och äldreministern Maria Larsson, (KD) tillsätter nu en snabbutredning för att undersöka hur lagen kan ändras för att täppa till hålen. 

– Syftet är att upprätthålla Systembolagets detaljhandelsmonopol. Räcker inte lagrummet till måste det förtydligas, vi vill inte att det uppstår en förtäckt detaljhandel med aktörer som både marknadsför och har egna försäljningskanaler, säger hon till  SvD.

Enligt Olle Nielsen, som är vd på Winefinder, är regelverket tydligt. Det handlar inte om butiksförsäljning, utan Winefinder är ett danskt näthandelsföretag som ”köper en transporttjänst” av City Gross. Winefinder hotar med EU-domstolen om regeringen ”sätter upp handelshinder.” 

Utredningen, som rapporterar till socialdepartementet, ska vara klar i sommar. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.