Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Maria Schottenius: En ovanligt personlig vigselakt

Nu är det dags. Några harklar sig, och det ekar till när stolar skrapar. Det är bara lilla Leonore som hörs. Mamma. Och lite andra små ljud.

Från min plats i Slottskyrkan kan jag inte se riktigt alla vackra klänningar och stiliga frackar, det ser ni säkert bättre på tv. Men jag hör förväntansfullt fras och prassel, och det drar en liten våg av nervigt pirr över kyrkbänkarna. Små nickar, hälsningar. Känslan av bröllopsspänning i luften är svår att fånga på tv. Hovorganisten Mary Ljungquist Hén lyckades spela bort en del av nervositeten inför håruppsättningar och alltför höga klackar och gav med sin orgel­musik av Bach, Roman och Händel en vacker tillbakablick på tidigare vigselgudstjänster i den kungliga familjen.

Så öppnas dörrarna och först kommer Carl Philip med sin bestman Jan-Åke Hansson.

Sedan börjar Sofia sin elektrifierade vandring fram till altaret förd fram av sin far Erik, under en ingångsmusik som är den mest originella jag har hört vid en vigsel och så långt från pompan i ”Mendelssohns brudmarsch” man kan komma. ”Athair ar Neamh”, 
”Fader i himlen”, av Enya 
i arrange­mang av Anders Neglin.

Det är en mjuk bönemusik med lugn yoga-stämning. Ett val av Sofia Hellqvist, yogalärare? Innerlig, stämningsfull, ovanlig.

Första psalmen är 289, ”Guds kärlek är som stranden”. Församlingen sjunger den söta melodin medan de tittar på de fyra förtjusande brudnäbbarna i vita klänningar som korresponderar med brudens: Prinsessan Estelle och Patrik Sommerlaths tvillingar Chloé och Anaïs, och Sofias guddotter Tiara.

Bibelläsningen börjar med en liten åthutning från Matteus: ”Vad Gud har fogat samman får människan alltså inte skilja åt.” Men sedan kommer kronprinsessan Victoria med kärleksoptimism från Korintierbrevet: ”Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst” och ”allt hoppas den, allt uthärdar den”.
Sofia Hellqvists storasyster Lina ger med Paulus goda råd i Romarbrevet: ”Er kärlek ska vara uppriktig. Avsky det onda, håll fast vid det goda”. Och hennes lillasyster Sara får uttala de riktigt stora orden om kärleken från Höga visan ”Mäktiga vatten kan inte släcka kärleken”.

Vigselförrättaren överhovpredikanten och biskopen emeritus Lars-Göran Lönnermark tar nu över själva vigselakten och när de svarar ja hörs ett jubel utifrån. Skratt inne i kyrkan.
Efter tillkännagivandet ”Ni är nu man och hustru” sjunger Salem Al Fakir ett stycke som Coldplay skrivit, ”Fix You”. Mjuk, stark och fullt ös på samma gång.

Slutpsalm är ”I denna ljuva sommartid” och efter den spelas låten ”Paraply” i en passionerad tolkning av David Pagmar.

På samma sätt som intåget är överraskande är uttåget det: Beethovens nia. Här i ett mycket speciellt arrangemang kallat ”Joyful, Joyful” av Anders Neglin med Samuel Ljungblahd som solist. En fotbollsspelare från Umeå som valde musiken och Frälsningsarmén och som nu med sin triumfmusik får leda brudparet ut ur kyrkan. Hela församlingen klappar takten. Och brudparet nästan dansar ut. Bröllopsbus.

Det var en ovanligt personlig vigselakt. Här har brudparet valt sin musik och sina artister utifrån helt egen smak och känsla. Väldigt fint. Roligt. Osannolikt med denna partystämning i Slottskyrkan. Något helt nytt. Även om många med mig skulle önska lite mer högkultur från kungahuset stämmer den mer folkliga populärkulturella stilen med uppgiften: Att sälja Sverige. Att göra Sverige populärt. Att gå hand i hand med näringslivet och förgylla de kommersiella och ideella sammanhang som betyder framgång för Sverige. Och som kungahuset med en ny prins och en ännu nyare prinsessa nu bokstavligen har gift ihop med folket.

Med den tolkningen kan det säkert löna sig att kungen på senare år varit generös med prins- och prinsesstitlar. Den driftiga, välformulerade prinsessan Sofia kommer alla gånger att göra rätt för sitt apanage.

I solen utanför fyller folksamlingen i den välarrangerade festyran. Flaggor på bussar, flaggor i händerna på små barn, överallt folk som viftar och vinkar. Eftersom det här är tredje kungabröllopet i Sverige på fem år är landets kungavänner väl intrimmade i vad som händer steg för steg. Vigseln, kortegen, drinken, middagen. Det är en hård dag för republikanerna, till och med vädret har man emot sig.

DN liverapporterade från bröllopsdagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.