Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Maria Schottenius: Har vi fått vandaler i regeringskansliet?

Har vi fått vandaler i regeringskansliet? I förra veckan uppmärksammades den lilla väl dolda passus i budgeten som talade om att man från och med 2017 tänkte lägga ner de tre medelhavsinstituten i Aten, Istanbul och Rom. Tack och lov verkade regeringen backa efter en snabb och stark reaktion.

Men det finns uppenbarligen stor anledning att lusläsa den budget som lagts fram av ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutson. Olle Wästberg, styrelseordföranden i Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning (STINT) har gjort det (tisdagens DN Debatt) och sett att medlen för ”informationsinsatser i svenska språket och svenskundervisning i utlandet successivt dras in”. Det betyder att undervisningen i svenskt språk och samhälle som bedrivs av svenska lärare och lektorer på 228 universitet i 39 länder läggs ner. Och 38.000 studenter som läser svenska blir utan undervisning. Olle Wästberg argumenterar effektivt mot det huvudlösa i förslaget och jämför med hur offensiva satsningar andra kulturländer bedriver.

Bland alla besparingsalternativ som den nya regeringen ställs inför verkar det här vara det dummast tänkbara.

Vad är tanken med att Sverige ska avstå från att delta i internationella intellektuella sammanhang, som fungerar väl sedan efterkrigstiden? Effekten blir provinsialism och inskränkthet i en tid som kräver alltmer av internationell samverkan.

Sedan undrar jag hur denna nya regering tänker rent väljarstrategiskt? Att klippa banden med universitetsfolk och med studenter i humaniora verkar minst sagt destruktivt, vilket man kan se på stormen av kritik i sociala medier. En väldigt liten besparing som kan stå regeringen mycket dyrt. Det här är människor som sannolikt sett fram emot en ny regering med intresse för utbildning och forskning även inom humaniora. Och så får man det här. Ridå.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.