Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Mariefred. Romer får byta tiggeri mot jobb

Nicolai och Elena Tudor försörjer fem egna barn och en avliden släktings fem barn hemma i Rumänien.Foto:
Nicolai och Elena Tudor försörjer fem egna barn och en avliden släktings fem barn hemma i Rumänien.Foto: Foto: Paul Hansen

Viljan att hjälpa till finns – över ­hela ­Sverige. DN lyfter under uppropet ­#jagdelar fram människor som ­visar sin medmänsklighet i vardagen.

DN-artikeln om hur ”Mariefredsmodellen” hjälpte EU-migranterna att få arbete i stället för att tigga fick enormt genomslag.

Tre månader senare har politiker och kommuntjänstemän från hela landet kontaktat initiativtagaren Anna Löfving.

– Jag är glad att kunna inspirera andra att göra samma sak, säger hon.

Klockan är halv elva på förmiddagen och Vasili Tudor har radat upp små burkar med äppelmos, godis och hallonmarmelad på ett trädgårdsbord intill Stora torget i Mariefred. Marmeladen är godast, säger han och sträcker på ryggen. I en villa­trädgård en bit bort är hans bror och svägerska fullt upptagna med trädgårdsarbete utanför en gul villa.

I början av juni berättade DN om Anna Löfvings ”Mariefredsmodell” som innebär att EU-migranterna på orten fått hjälp och möjlighet att börja arbeta. I stället för att tigga springer de numera mellan uppdragen: hushållsysslor hemma hos privatpersoner för 75 kronor i timmen, loppisförsäljning, blåbärsplockning och syltkok.

Sedan artikeln publicerades har kommuntjänstemän, privatpersoner och politiker från hela landet kontaktat Anna Löfving som är projektets initiativtagare.

– Det har väckts en enorm motkraft till främlingsfientligheten i Sverige och alla som ringer vill göra samma sak i sin hemkommun eller sin stadsdel. De frågar efter tips och råd om hur de ska komma i gång. Många tycker att det är svårt att ta kontakt och skapa förtroende när de inte kan rumänska, men till dem brukar jag svara att man kommer väldigt långt med kroppsspråk, säger hon.

Efter att projektet fick rikstäckande uppmärksamhet i juni tycker Anna Löfving också att attityden hos skeptiska kommuninnevånare har förändrats. De har fått en närmare relation till Vasili, Elena, Nicolai och de andra romerna, och listan över önskade hushållssysslor är numera fulltecknad.

– Att vi fick så mycket publicitet legitimerade hela projektet. Tidigare ville folk gärna hjälpa till, men helst inte förknippas med sina insatser. Kanske rörde det sig om rädsla för att stöta sig med kunder eller bekanta som har andra åsikter. Men nu är många väldigt stolta över att vara med och stötta oss, säger Anna Löfving.

Nicolai och Elena Tudor försörjer fem egna barn och en avliden släktings fem barn hemma i Rumänien. De ler med hela ansiktet när vi talar om arbetet. En vanlig ”tiggarlön” brukade hamna runt 200 kronor per dag. Enligt reglerna kan de nu tjäna upp till 1000 kronor från varje person som anlitar dem per år utan att de behöver rapportera inkomsten till myndigheten. Om inkomsten överstiger totalt 18 000 kronor ska de betala skatt i hemlandet.

– Det är bra att jobba, säger Elena Tudor prövande på svenska. Hon lär sig fortfarande och är mest bekväm med ”hej” och ”tack” än så länge.

– Du skulle ha sett dem för ett halvår sedan, fortsätter Anna Löfving. I dag är de helt andra människor, så otroligt glada och stolta över sig själva. Det är nästan det bästa av allt.

Under senhösten planerar Anna Löfving att åka till den rumänska byn Crovu tillsammans med den ­lokala pingstkyrkans pastor för att se vad Mariefredsborna skulle kunna hjälpa till med på plats.

– Många föräldrar lämnar sina hem och sina barn när de åker till Sverige och vi vill bland annat diskutera med borgmästaren om vi kan hjälpa till att bidra till jobbtillfällen på något sätt. Det här projektet är långt ifrån över.

Fakta.”Mariefredsmodellen”

Romerna utför enklare arbeten åt Mariefredsborna, som trädgårdsarbete, fönsterputsningen eller städning. Alla betalar efter samvete och förmåga, men rekommendationen är 75 kronor i timmen.

Det finns en Facebookgrupp med namnet ”Jobb till romerna i Mariefred” för dem som vill ge dem uppdrag.

Romerna får vara i Sverige tre månader åt gången.

De säljer också eget hantverk och loppisprylar som Mariefredborna samlar in.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.