Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 16:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/marinen-genomfor-stor-ovning-i-pandemins-skugga/

Sverige

Marinen genomför stor övning i pandemins skugga

Ute till havs hoppas marinen kunna hålla ner risken för smittspridning. Bilden är från en liknande övning 2016.
Ute till havs hoppas marinen kunna hålla ner risken för smittspridning. Bilden är från en liknande övning 2016. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hamnarna på västkusten ska kunna skyddas för att säkra importen och Östersjön ska kunna försvaras mot eventuella angripare. 

Försvarsmakten vill inte avblåsa allt i väntan på att pandemin ska gå över.

I nästa vecka genomför den svenska marinen en övning för 2.000 soldater och sjömän – nu med ett helt nytt riskmoment: covid-19.

Tanken var en stor internationell försvarsmaktsövning med namnet Aurora 20, men den är framskjuten på grund av pandemin. Mängder av svenska värnpliktiga skulle där visa att de besatt tillräckliga kunskaper för att bli krigsplacerade. 

Större delen av den svenska marinen samlas nu i stället för en egen slutövning som präglas starkt av det nya coronaviruset. 

– Det enda internationella inslaget är som det ser ut just nu – det här är färskvara – en norsk fregatt. Vi möts endast till havs. Det blir ingen fysisk kontakt mellan svenska och utländska deltagare, och det är väl tveksamt om det ens blir visuell kontakt, säger Michaela Linge, kommunikationschef på Sjöstridsskolan.

Andra förändringar är att inga sjukvårdsövningar kommer att göras eftersom försvarsmakten inte vill använda sjukvårdsmaterial i onödan. 

– All verksamhet är så klart planerad för att undvika smittspridning, men också undvika skador. Vi vill inte belasta den civila vården i det här läget, säger Michaela Linge.

De västkustbor som själva är ute i skärgården kan får se en del av övningarna kring skydd och minering, men det blir inga besök i hamn och kontakter med civila ska undvikas så långt det är möjligt. 

I Gotska sjön och södra Östersjön kommer marinen tillsammans med Helikopterflottiljen och Flygvapnet att öva yt- och luftstrider och Amfibieregementets delar övar nära sina respektive baser i Berga och i Göteborg, det blir inga onödiga förflyttningar över land det här året. 

Den stora totalförsvarsdagen som var planerad att äga rum i Malmö i samband med Aurora 20 är inställd. 

Ombord på fartygen finns ingen värnpliktig personal men för de värnpliktiga på marinbaserna och på amfibieregementet är detta en slutövning.

– Det blir en kontroll av deras värnpliktsår. De får visa att de kan det de utbildats för så att de kan krigsplaceras och bli en de av vår beredskap, säger Rebecca Landberg, Marinstabens kommunikationschef. 

Övningen som heter Swenex 20 (Swedish Naval Exercise) pågår mellan den 11 och 21 maj.

Läs fler nyheter från Västsverige här