Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 14:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/markagare-jo-anmaler-polisen-efter-taltlagret-rainbow-gathering/

Sverige

Markägare JO-anmäler polisen efter tältlägret Rainbow Gathering

Foto: Anette Nantell

I över en månad tältade runt tusen personer från Rainbow Gathering olovligen i skogarna utanför Jokkmokk. Nu har markägaren Jokkmokks allmänning anmält polisen till Justitieombudsmannen för hanteringen av fallet. 

– Det kan inte vara okej att över tusen personer ockuperar en plats i månader utan att myndigheterna agerar, säger allmänningens förvaltare Christian Rimpi, till SVT Norrbotten.

I slutet av juli samlades människor från hela världen för arrangemanget Rainbow Gathering i skogarna i Kallak utanför Jokkmokk. Syftet ska ha varit en manifestation för skogen. 

Företaget Jokkmokks allmänning som äger marken hade inte tillfrågats och var därför helt oförberedda när tältlägret började byggas upp med toaletter och kök. Som mest ska det ha varit runt 1.200 personer i skogarna kring Kallak.

Eftersom Rainbow Gathering saknade tillstånd lämnade företaget in en polisanmälan i mitten av augusti och en begäran om handräckning för att avhysa tältlägret

– Det här är en viktig principiell fråga. Ska så många människor få tälta på samma plats under så lång tid så flyttar man praxis för allemansrätten, sade Christian Rimpi till SVT i samband med polisanmälan.

Jokkmokks allmänning försökte också få gruppen att flytta till en plats där camping var tillåtet men utan framgång. Enligt gruppen skulle de lämna tältlägret i Kallak först efter den 28 augusti när måncykeln var slut och då åka till Spanien för nästa Rainbow Gathering, skriver SVT. 

Jokkmokks allmänning gjorde även en polisanmälan mot Rainbow Gathering för ockupation av mark, egenmäktigt förfarande och skadegörelse. 

Trots det hände ingenting. 

Enligt polisen är deras möjligheter att ingripa begränsade när så många personer tältar olovligen på ett stort område eftersom varje person måste kunna knytas till att ha begått brott. Vid en handräckning krävs till exempel att markägarna måste lämna in namn, personnummer och medborgarskap för varje person som ska avhysas.

I början av september lämnade de sista deltagarna platsen och tältlägret är borta, men för markägaren är striden inte över. Företaget anser att situationen man hamnade i och avsaknaden av hjälp från polisen är obegriplig. Därför har de nu lämnat in en JO-anmälan mot polisen.

– Vi har lämnat in en JO-anmälan mot polisen för att man inte hanterat det här. Det måste vara polisens sak att agera i sådana här situationer, vem ska man annars vända sig till, säger Christian Rimpi till SVT.

Läs mer: Överträdelser av allemansrätten är svåra att åtgärda