Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 02:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/marstarkt-pasta-att-goteborgs-skolor-kan-spara-en-miljard-vi-behover-ju-en-miljard-ytterligare/

Sverige

”Magstarkt påstå att Göteborgs skolor kan spara en miljard – vi behöver ju en miljard ytterligare”

Andrea Meiling är ordförande för lärarförbundet i Göteborg. Foto: Privat

Andrea Meiling, ordförande för lärarförbundet i Göteborg, läste DN och blev arg: 

– Att säga att Göteborg skulle kunna spara en miljard på grundskolan är magstarkt, och det kan ytterligare förvärra lärarbristen, säger hon.

Som ordförande för lärarförbundet i Göteborg leder Andrea Meiling, själv utbildad grundskolelärare, en organisation och maktfaktor med 13.000 medlemmar.

Hon menar att det finns anledning att göra tvärtom:

– Grundskolan i Göteborg skulle behöva minst en miljard ytterligare för att komma tillrätta med kvalitén och underskotten.

Bakgrunden till Andrea Meilings irritation är artikeln som publicerades i DN på fredagsmorgonen där en bedömning, framtagen av Rådet för främjande av kommunala analyser, RKA, säger att grundskolan under de undersökta åren, 2015-2017, kunde ha drivits 1,1 miljarder billigare med bibehållen kvalitet. 

– Resultatet för grundskolan i Göteborg är uppseendeväckande, man skulle kunna åstadkomma lika bra verksamhet med 25 procent mindre pengar, sa Anders Norrlid, ordförande för expertgruppen vid RKA, i artikeln.

RKA använder i sina analyser de faktorer som ligger till grund för det kommunala skatteutjämningssystemet. De studerar inte sådant som studieresultat. På torsdagen publicerade Skolverket vårens betyg och gymnasiebehörigheten. Återigen visade den på stora skillnader mellan de skolor som Göteborgs kommun driver och friskolorna. I kommunens skolor var gymnasiebehörigheten 75,6 procent, i friskolorna 90,6 procent. Rikssnittet för alla skolor var 84,3 procent.

Varför är det så stor skillnad i meritvärde och gymnasiebehörighet mellan kommunen och friskolorna, Andrea Meiling?

– Det finns inte minst stora skillnader när det gäller de nationella proven, kommunen är noga med att använda alla nationella prov, och de styr ditt betyg. Det finns också en betygsinflation i friskolor. Dessutom är det fler elever med lägre meritvärde på de kommunala, de tar emot alla på ett annat sätt, och ofta kostar de mer.

Lärarförbundets ordförande i Göteborg säger att det definitivt inte finns något effektiviseringsutrymme på en miljard.

– Först ska sägas att den där RKA-rapporten ju bygger på hur vi var organiserade fram till 2017. Då stannade inte pengarna alltid i skolan utan stadsdelarna använde dem ibland som regulator för till exempel äldreomsorg eller socialtjänst. Så det är svårt för en statistiker att dra några slutsatser.

– Sen tycker jag att jämförelserna som görs kan ses som skillnad mellan potatis och äpplen, de är av samma släkt, men potatismos på gröten vill väl ingen ha? Dessutom serverad så kall som här, att det blir närmast löjligt.

Andrea Meiling säger att de rapporter hon själv nyligen tagit del av från förvaltningen pekar på att endast 37 procent av Göteborgs kommunala skolor har ekonomin i balans och att man totalt ligger 118 miljoner back just nu.

– Bedömningen är att vi behöver en miljard mer för att komma tillrätta med situationen, alltså inte tvärtom. Vi har också skollokaler som är i desperat behov av att byggas om, det kommer att kosta enormt mycket. 

Läs fler artiklar från Göteborgsregionen 

Tipsa DN:s nya redaktion i Göteborg: goteborg@dn.se