Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Rörelsen har fått inflytande i Vita huset

Den amerikanska alt-rightrörelsens idéer fick stort genomslag i presidentvalet. De har haft ett uppenbart inflytande över flera av Donald Trumps närmaste medarbetare.

Richard Spencer, den amerikanska alt-rightrörelsens inofficiella ledare, har konsekvent viftat bort påståenden om att han skulle ha något verkligt inflytande över Donald Trump eller det republikanska partiet. Han föredrar att framställa sig som en intellektuell idéperson som står utanför dagspolitikens småsinta käbbel.

Läs mer: Svenskarna med centrala roller i USA:s extremhöger

Men i presidentvalet 2016 hade Spencer och hans digitala armé av alt right-sympatisörer en uppenbar påverkan på flera av Donald Trumps närmaste medarbetare.

Efter valet beskrev Richard Spencer alternativhögern som Trumps digitala hejarklack under valet. Gränserna mellan Spencers högerextremister och Trumps medarbetare var suddiga.

Steve Bannon, som var en av Trumps kampanjchefer i valet och nu är hans chefsstrateg i Vita Huset, drev tidigare den högerpopulistiska sajten Breitbart. Bannon har själv beskrivit sajten som en “plattform för alternativhögern”.

Under Bannons tid publicerade man många av Spencers närmaste vänner och kollegor i alternativhögern, inte minst den brittiska provokatören Milo Yiannapolous, som bland annat erkänt att nynazister är en del av rörelsen.

Donald Trumps son, Donald Trump Junior, delade entusiastiskt med sig av alternativhögerns memes och främlingsfientliga humor i sociala medier-kanaler.

Även på Donald Trumps eget Twitterkonto, som under valet hade 13 miljoner följare, var det vanligt att idéer, bilder och formuleringar från alternativhögerns webbforum spreds.

Läs mer: Så hamnade de högerextrema i centrum av Trumps kampanj

Vid flera tillfällen lyckades alt-rightaktivister mobilisera digitala arméer för att trakassera journalister och liberala debattörer, ofta med grova, antisemitiska attacker.

I en intervju med New York Times efter presidentvalet sade Donald Trump själv för första gången att han tar avstånd från alternativhögern.

Sådana uttalanden saknar dock trovärdighet, då Trump samtidigt har låtit Steve Bannon, som själv beskriver sig som en del av alternativhögern, bli Vita Husets viktigaste strategiska beslutsfattare.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.