Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Massdöden har spridit sig – nu dör även älgarna

Den massdöd som tidigare rapporterats bland fåglar och fiskar i flera kustlän har börjat sprida sig till vilda däggdjur i området. Ett av flera tecken är en dramatisk ökning av antalet döda älgar. Nu slår landshövdingen i Blekinge larm till regeringen och vädjar om hjälp.

I ett brev till regeringen vädjar Blekinges landshövding Berit Andnor Bylund om hjälp för att ta reda på varför allt fler fåglar, fiskar men nu också stora däggdjur som älgar dör.

Bara i Blekinge hittades förra året 80 döda älgar – i normalfall inrapporteras årligen i hela landet ett 30-tal älgar som dör av sjukdomar.

Symptomen hos de döende och döda djuren är skrämmande, menar de som konfronterats med djuren på nära håll. Döende älgar som snubblar omkring och har svårt att hålla balansen, skabbiga avmagrade djur med ögonskador som gör dem blinda, ligger och dör apatiska och förlamade.

Även reproduktionen är hotad eftersom älgkorna föder färre men också mindre kalvar.

– Jag har sett spår efter älgar som gått en plågsam död till mötes. Spillningshögar på en allt mindre yta, mossa på knäna, hinnor för ögonen som gjort dem blinda. Till slut har de inte orkat stå upp utan legat ner och gnagt i sig föda innan de dött. Det här är väldigt allvarligt, säger Lasse Le Carlsson, viltvårdare som redan i början av 2000-talet slog larm om en omfattande fågeldöd på öarna i Blekinges skärgård.

Tecken finns nu också på att samma symptom går att spåra även hos andra klövdjur, som hjortar och rådjur.

Men det är inte bara Blekinge som drabbats. En stor studie som görs av Lennart Balk, docent vid institutionen för tillämpad miljövetenskap vid Stockholms universitet, visar att den tidigare överdödligheten hos fiskar och fåglar nu också börjar märkas hos däggdjur som älgar, hjortar och rådjur i flera av landets kustlän.

– Vi befarar att det här är något som drabbar stora områden. Tecknen finns i många kustlän, säger Lennart Balk, som är orolig över utvecklingen.

I höst hoppas Lennart Balk och hans forskningsgrupp kunna redovisa en studie som bygger på provtagningar i Blekinge och Sörmland. Hypotesen är att djuren drabbats av brist på tiamin, B-vitaminbrist.

–  Det är det absolut hetaste och tydligaste spåret när det gäller överdödligheten som vi nu ser hos ytterligare en djurklass – däggdjuren. Trots att studien inte ännu är publicerad har vi goda skäl att säga det vi säger, slår Lennart Balk fast.

Stämmer den hypotesen kvarstår ändå gåtan varför detta sker. Något som Berit Andnor Bylund och hennes medarbetare på länsstyrelsen i Blekinge hoppas att regeringen ska hjälpa till att reda ut.

– Det här är så pass allvarligt att det är viktigt att det belyses ordentligt. Vi hoppas att regeringen tar vårt brev på allvar och ger Naturvårdsverket eller Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag att utreda vad som ligger bakom det här, säger Markus Forslund, avdelningschef vid länsstyrelsen i Blekinge.

Några egna resurser att utreda orsakerna har man inte.

– Det har pågått i många år med fågeldöd och nu slår det högre upp i näringskedjan, vilket är en oroväckande signal. Vi har ett ansvar att rapportera detta till regeringen och bedömer att det är en forskningsuppgift att hitta lösningen.

– Dödligheten är påtagligt förhöjd och vi måste söka orsakerna till det, säger Markus Forslund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.