Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Massgrav från Lützen hittad

Tyska arkeologer har upptäckt en massgrav från slaget vid Lützen, då bland andra den svenske kungen Gustaf II Adolf dog. Analyser ska nu visa om det rör sig om tyskar, svenskar – eller skottar.

Det var ett av de blodigaste slagen under det trettioåriga kriget. Trots det har spåren från alla dem som dog denna bistra novemberdag för snart 380 år sedan varit mycket få. Tills nu, då arkeologer inlett en omfattande kartläggning.

Alldeles nyligen hittade de en massgrav med resterna av sammanlagt 175 soldater som hade oturen att dö denna dag, den 16 november 1632.

Soldaterna, berättar tidningen Der Spiegel, ligger begravda i två rader med fötterna mot varandra. Forskarna tror nu att massgraven bara är en av kanske hundratals. Under slaget dog nämligen upp emot 9 000 soldater varav de flesta senare kastades ner i liknande massgravar av lokalbefolkningen. Men eftersom två tredjedelar av området numera är täckt av bebyggelse, är graven ändå unik.

För att kunna analysera innehållet har arkeologerna forslat en 55 ton tung bit av massgraven in till den tyska staden Halle. Undersökningarna ska bland annat ge svar på vilken nationalitet skeletten har, vilket kan bli en komplicerad uppgift. För även om slaget stod mellan den svenske kungen Gustaf II Adolf och hans trupper på ena sidan och den tyska kejserliga generalen Albrecht von Wallenstein på den andra, så fanns där även en brokig skara av legosoldater från så vitt skilda länder som Österrike, England, Skottland och Kroatien. Dessutom plundrades de döda kropparna bokstavligen in på bara skinnet innan de begravdes, vilket försvårar identifieringen ytterligare.

Forskarna tror ändå att de kan klura ut varifrån skeletten kommer genom att analysera isotoper av grundämnet strontium i skelettet. På så sätt hoppas forskarna kunna avgöra inte bara från vilket land utan även från vilken landsända respektive skelett ursprungligen kommer ifrån och, med lite tur, hur vederbörande har rest runt i Europa.

Den ytliga besiktningen har dock bekräftat ryktena om slagets grymhet. De flesta verkar ha dött av kraftiga slag, hugg eller tunga blykulor. Som bekant fick även den svenske kungen plikta med sitt liv då en kejserlig officer sköt honom i lungan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.