Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Massi Fritz: Det är en skandal

Elisabeth Massi Fritz.
Elisabeth Massi Fritz. Foto: Karl Nilsson/TT

Advokaten Elisabeth Massi Fritz, som företräder den kvinna som Julian Assange misstänks ha våldtagit, kallar den nedlagda förundersökningen för en skandal.

”Min klient är chockad”, skriver hon i ett mejl till DN.

På fredagsförmiddagen berättade överåklagaren Marianne Ny att förundersökningen mot Julian Assange nu är nedlagd.

Huvudanledningen som uppges är för att det inte längre går att gå vidare med utredningen då Julian Assange håller sig gömd på Ecuadors ambassad i London.

– Beslutet att lägga ned beror inte på att vi kunde göra en riktig värdering, utan för att det inte är möjligt att gå vidare med de förutsättningar vi har, sa Marianne Ny under presskonferensen på fredagen.

Läs mer: Detta har hänt i Assangefallet

Julian Assanges svenske advokat Per E Samuelson kallar beskedet för en seger. Men Elisabeth Massi Fritz, som företräder kvinnas som Julian Assange misstänks ha våldtagit, för en skandal.

”Det är en skandal att en misstänkt våldtäktsman kan undanhålla sig rättsväsendet och därmed slippa prövning i domstol”, skriver Massi Fritz till ett mejl till DN.

Läs mer: Pia Gripenberg: ”Med svenska ögon är Assange fri”

Advokaten anser att bevisen borde ha prövats i domstol och är väldigt kritisk till att det har varit många turer och att väntan har varit lång

”Min klient är chockad och inget nedläggningsbeslut kan få henne att ändra på att Assange har utsatt henne för en våldtäkt”, skriver Elisabeth Massi Fritz i mejlet till DN och fortsätter:

”Vi borde även i Sverige se över regler om slutdelgivning och rätten att väcka åtal när den misstänkt medvetet håller sig undan en rättslig prövning vilket Assange har gjort i alla år. Han har agerat så här medvetet och rädslan menar jag måste vara att han är rädd för att bli dömd för våldtäkt. Ingen vill bli dömd för våldtäkt eftersom det är ett vidrigt och kränkande brott.”

De svenska brottsmisstankarna

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin frånvaro.

Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Svenska åklagare hade i flera år ambitionen att Assange skulle höras i Sverige.

I mars 2015 meddelade överåklagare Marianne Ny att hon ville förhöra honom i London. Detta sedan hon kritiserats av Svea hovrätt hösten 2014 för att inte leva upp till skyldigheten att driva förundersökningen framåt.

Först i november 2016 kom förhören till stånd, ledda av ecuadorianska åklagare.

De misstänkta brotten mot en av kvinnorna – olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande – preskriberades i augusti 2015.

Den fjärde brottsrubriceringen – misstänkt våldtäkt – preskriberas i augusti 2020.

TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.