Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Massiv kritik mot avtal om lärarlegitimation

Skolverkets samarbete med Proffice om lärarlegitimationerna får nu massiv kritik. Facken kräver utredning och Miljöpartiet förbereder en KU-anmälan. Samtidigt kan DN avslöja att lärare getts behörighet i ämnen de varken undervisat i eller utbildat sig i.

I går kunde DN avslöja att Skolverket ingått ett avtal som innebär att det är personal på bemanningsföretaget Proffice som i princip beslutar om lärarlegitimationerna. Flera lärare har därefter hört av sig. En av dem har getts behörighet i hela 14 ämnen – flera av dem helt felaktigt.

Bland annat anser Proffice och Skolverket att hon har rätt att undervisa i kemi på högstadienivå – trots att hon är mellanstadielärare och aldrig har satt sin fot i en kemisal.

Behörighet som musiklärare och i svenska som andraspråk kom också som en fullständig överraskning.

– Aldrig i min vildaste fantasi trodde jag att jag skulle få behörighet i 14 ämnen. Det är skrattretande, säger läraren.

Hon vill inte framträda med namn men DN har fått ta del av all dokumentation kring hennes fall. Båda lärarfacken reagerar kraftigt på uppgifterna.

– Det är fullständigt oacceptabelt. Vi har kämpat för den här reformen sedan 1992. På det här sättet riskerar hela legitimationen att urholkas, säger Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas riksförbund.

Hon uppmanar regeringen att dra i handbromsen och följa upp detta noggrant. Även Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet, är mycket kritisk.

– I slutändan drabbas eleverna. Alla förtjänar en behörig lärare och detta äventyrar den rätten, säger hon och menar dessutom att man nu riskerar ett organisatoriskt kaos.

Redan till sommaren träder nämligen lagen i kraft. Efter den 1 juli krävs legitimation för att byta arbete eller tillsvidareanställas. Vid årsskiftet hade dock bara cirka 1 100 legitimationer hunnit utfärdas. Totalt beräknas över 180 000 lärare vara berättigade till legitimation.

Miljöpartiet meddelar nu att man lämnar in en granskningsanmälan till konstitutionsutskottet angående Skolverkets avtal med Proffice.

– Vi tycker att det är oansvarigt av regeringen att tillåta ett sådant trixande med regelverk, säger Jabar Amin (MP), talesman i utbildningsfrågor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.